Wykonanie
Ubywające z zamrażalnika
owoce przypominają mi, że z każdym wyciągniętym woreczkiem jest już coraz bliżej lata. Z ubiegłorocznych zapasów zostało mi juz niewiele ale jeszcze kilka wypieków na pewno zrobię. Dzisiaj zapraszam na ciasto z
truskawkami i
kardamonem. Ciasto jest z tych wilgotnych więc powinno znaleźć sporo zwolenników.

Składniki:200 g
gorzkiej czekolady połamanej na kawałeczki230 g
masła1,5 łyżki
kardamonu5
jajek1/2 szkl. bardzo drobnego
cukru1 łyżka
kawy2/3 szkl.
mąki1 szkl.
truskawek (mogą być mrożone)
cukier puder do posypania
Czekoladę ,
masło i
kawę rozpuścić w kąpieli
wodnej. Odstawić na bok i trochę przestudzić.
Jajka ubić z
cukrem na jasną , gęstą , kremową masę. Delikatnie wymieszać z masą
czekoladową.
Mąkę przesiać z
kardamonem i dodać do masy , ostrożnie mieszając. Ciasto wlać do tortownicy (25 cm średnicy) , natłuszczonej i wyłożonej na dnie pergaminem. Na wierzchu ciasta ułożyć
truskawki. Piec w temp. 180 st.C przez 35-45 minut. Podawać posypane
cukrem pudrem.Smacznego:)