Wykonanie
< Plantacje
truskawek w DaniiStare miasto w Aarhus (
kraj Dania) >Proste ciasto z
truskawkami do
kawy
Składniki na formę do pieczenia o wymiarach 30×16 ( większa szersza keksówka):
Jajka i
masło wyjąć na 1-2 h przed pieczeniem z lodówki aby były w temp.pokojowej a
masło dodatkowo miękkie.Na Ciasto:4
jajka200 gr
cukru pudru600 gr
truskawek200 gr
masła250 gr
mąki2 płaskie łyżeczki proszku do piecz.Na kruszonkę:100 gr
mąki60 gr
masła60 gr
cukru(
cukier biały lub brązowy)
Mąkę wymieszać z
cukrem. Miękkie
masło wymieszać z
mąką i
cukrem, przecierając
między palcami tak aby powstała nam kruszonka.

Wykonanie:Najlepiej na początku zrobić kruszonkę którą damy na wierzch ciasta, następnie przystąpić do dalszej części ciasta.
Truskawki myjemy, odcinamy szypułki i odstawiamy do wyschnięcia .
Masło ucieramy 10 minut z
curkem pudrem na pulchną białą masę, dodajemy stopniowo po 1
jajku cały czas ucierając.
Mąkę przesiać i wymieszać z
proszkiem do pieczenia. Mikser odstawiamy i mieszamy
mąkę z resztą masy za pomocą łyżki ( krótko, tak aby się tylko połączyły składniki ze sobą)Formę wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto, na ciasto ułożyć ścisło przekrojone na pół
truskawki, można wcisnąć delikatnie w ciasto. Na
truskawki posypać kruszonkę i piec w nagrzanym wcześniej piekarniku przez ok 1 godz. w temp 180 C (środkowa półka)Smacznego!About Pani KucharkaView all posts by Pani Kucharka >< Plantacje
truskawek w DaniiStare miasto w Aarhus (
kraj Dania) >