Wykonanie
Zapowiadny wcześńiej tort
truskakowo-
czekoladowy z przyjemnością Wam przedstawiam. Ciasto na blaty nie jest typowo
biszkoptowym , bo zawiera tłuszcz i
czekoladę. W przyszłości powodzeniem można je traktować jako bazę do innych
tortów lub jako proste ciasto
czekoladowe. Masa klasyczna na budyniu nie za słodka, dobrze trzymająca
fason;-).Torcik powstał z okazji 23 urodzin siostry. Przepis na tortownicę o średnicy 22cmBlaty:6
jajek100g
masła100g
gorzkiej czekolady6 łyżek
mąki1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia80g
cukruMasa1
budyń śmietankowy (przygotowany zgodnie z przepisem na opakowaniu)2 kostki miękkiego
masła1,5 szklanki
truskawekcukier puder do smaku (ja dałam 3.5 łyzki)
Czekoladę roztapiamy z
masłem.
Białka ubijamy z
cukrem na sztywną pianę nie przerywajać ubijania dodajemy po jednym
żółtku, a nastęnie nadal ubijajć wlewamy roztopioną
czekoladę. Do powstałęj masy dodajemy przesianą mąe z
proszkem do pieczenia i delikatnie wszystko mieszamy Pieczemy w 180 st ok 25 minut. Studzimy w otwartym piekarniku.Kiedy wystygnie przekrawamy na 2
krązki.
Budyń przygotowujemy zgodnie z przepisem na opakaowaniu, studzimy (musi być zimny).
Masło miksujemy na puch z
cukrem pudrem , nastenie dodajemy po łyzce budyniu i delikatnie ucieramy.
Truskawki rozgniatamy delikatnie widelec i dodajemy do masy budyniowej. Przekładamy blaty, i smarujemy boki ciasta. Schładzamy w lodóce. Kiedy masa stęzeje tort dekorujemy.
