Wykonanie
Przepis na zebrę mam w swoim starym zeszycie od dawna. Kiedyś ją nawet zrobiłam tyle, że nie wyszła mi zebra w paski a raczej w łaty. Ale kiedy kiedy kilka tygodni temu ujrzałam to ciasto na jednym z blogów postanowiłam spróbować jeszcze raz. I tym razem wyszła mi taka zebra jak należy a nakładanie warstw okazało się bardzo proste. Samo ciasto mnie nie zachwyca bo jak dla mnie jest trochę za suche ale zrobiłam je dla satysfakcji, że paski zebry mogą się jednak udać.
Źródło: xxxSkładniki:5 jaj480 g
mąki pszennej (3 szklanki)250 g
cukru ( 1 szklanka- można dać więcej)1 szklanka
oleju1 szklanka słodkiego,
gazowanego napoju3 łyżeczki
proszku do pieczenia1
cukier waniliowy3 łyżki
kakao2 łyżki
mąkiJaja z
cukrem i
cukrem waniliowym ubić mikserem na gęstą, puszystą masę (około 10 minut). Wciąż miksując, ale na niższych obrotach, dolewać oranżadę i
olej, a następnie dosypywać
mąkę z
proszkiem do pieczenia. Masę podzielić na dwie części. Jedną wymieszać z
kakao, a drugą z 2 łyżkami
mąki. Okrągłą, średniej wielkości tortownicę wysmarować tłuszczem i wysypać
bułką tartą. Na środek tortownicy wylewać na przemian po dwie łyżki jasnego i ciemnego ciasta, aż do wyczerpania masy.Zebrę piec około 50 -60 minut w temperaturze 180*C lub do suchego patyczka (czas zależy od piekarnika i formy w jakiej będzie piec ciasto).Smacznego:)