Wykonanie
Babeczki te to jedne z ulubionych mojej córci. Bardzo łatwe w przygotowaniu, mięciutki, puszyste idealne dla zwolenników babkowych słodkości, bo to nic innego jak klasyczna zebra tylko w wersji babeczkowej.Składniki:5
jajek3 szklanki
mąki tortowej1 szklanka
oleju1 szklanka
napoju gazowanego lub
wody gazowanej1
cukier waniliowy1 szklanka
cukru3 łyżeczki
proszku do pieczenia2 łyżki
kakaoBiałka ubijamy na sztywną pianę. Do
jajek dodajemy
cukier z
cukrem waniliowym i nadal miksujemy. Do masy dodajemy
olej,
napój,
mąkę i
proszek do pieczenia. Wszystko miksujemy. Na końcu dodajemy
żółtka i jeszcze raz dokładnie wszystko mieszamy. Ciasto dzielimy na pół. Do jednej połowy dodajemy
kakao i dokładnie mieszamy. Foremkę do muffinek wykładamy papilotkami do muffin. Ciasto do foremek nakładamy na przemian małą łyżeczką, raz białe ciasto, a raz ciemne i tak do mniej więcej 3/4 wysokości foremek. Babeczki pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 200'C przez około 20-25 minut. Babeczki sprawdzamy czy już gotowe za pomocą patyczka. Babeczki po upieczeniu wystudzamy na kratce. Ja piekłam je w dwóch turach bo tyle miałam ciasta. Można je obsypać
cukrem pudrem. Smacznego !!!