Wykonanie
Nie znoszę września. Wiem, że jest to piękny miesiąc zwłaszcza gdy jest taka pogoda jak ost a tnio ale pracując w szkole mam wrażenie, że jest to najgorszy miesiąc w roku. Zanim wszystko się na dobre rozkręci i nabierze swojego rytmu zdążę się tak zmęczyć, że zapominam, że dopiero co były wakacje. A jak wyskoczy coś niespodziewanego to już wogóle nie
mogę się odnaleźć. Dlatego rytm mojego bloga może zostać zakłócony chociaż bardzo się staram aby tak nie było. I dlatego też dzisiaj przedstawiam kolejny ekspresowy obiad. Przy okazji jest to moja kolejna propozycja do akcji Ireny i Andrzeja.

Źródło: 1000 klasycznych potraw Kuchnia chińska pod red. Wendy HobsonSkładniki:450 g
wieprzowiny na gulasz2 ząbki
czosnkusól4 łyżki
koncentratu pomidorowego2 łyżki
sosu sojowego3 łyżki
sosu śliwkowego1 łyżeczka
curry1 łyżeczka
papryki w proszku1/2 łyżeczki
pieprzu3 łyżki
oleju rzepakowego6
dymek4 marchwie
Mięso zamarynować w
czosnku,
soli i
koncentracie pomidorowym,
sosie śliwkowym,
sosie sojowym,
curry,
papryce i
pieprzu przez 30 minut. Rozgrzać
olej i smażyć
mięso na lekki brąz. Zdjąć z woka. Dodać warzywa do tłuszczu na patelni i smażyć tak długo, aż zmiękną. Dodać
mięso i podgrzać przed podaniem. Ja wymieszałam z
makaronem błyskawicznym.Smacznego:)