ßßß Cookit - przepis na Burgery z łososia i czerwonej fasoli

Burgery z łososia i czerwonej fasoli

nazwa

Wykonanie

Składniki
(na 4 burgery – 2 porcje)- 200 g filetu z łososia,
- puszka czerwonej fasoli (ok. 240g),
- cebula (ok. 40g),
- ząbek czosnku,
- łyżka oleju rzepakowego (ok. 10g),
- przyprawy: sok z cytryny, sól, pieprz, wędzona papryka, sos sojowy.
Sposób przygotowania
1. Usuwamy skórę z łososia.
2. Łososia siekamy na drobno.
3. Siekamy cebulę i szklimy ją na oleju rzepakowym.
4. Fasolę odsączamy z zalewy i rozgniatamy widelcem.
5. Łączymy ze sobą fasolę, zeszkloną cebulę, łososia i wyciśnięty przez praskę ząbek czosnku.
6. Całość doprawiamy solą, pieprzem, sokiem z cytryny, wędzoną papryką, sosem sojowym
7. Formujemy 4 kotlety.
8. Burgery smażymy na patelni teflonowej bez dodatku tłuszczu po ok. 2 min. z każdej strony.
Burgery są bogate w:
- kwasy omega-3 (pochodzące z łososia), które działają przeciwzapalnie,
- cynk (pochodzący z fasoli), który pozytywnie wpływa na stan włosów i paznokci.
Wartość odżywcza jednej porcji:
Porcja waży: ok. 160 g
Energia: 352 , 00 kcal
Białko: 31,4 g
Tłuszcze: 19 , 2 g
Węglowodany: 22 , 4 g
Błonnik pokarmowy : 5 , 8 g
Smaczneg o i zdr o we go
Trójko lorowa Tęcza
Źródło:http://trojkolorowakuchnia.blogspot.com/2015/04/burgery-z-ososia-i-czerwonej-fasoli.html