Wykonanie
Składniki(na 4 burgery – 2 porcje)- 200 g filetu z
łososia,- puszka
czerwonej fasoli (ok. 240g),-
cebula (ok. 40g),- ząbek
czosnku,- łyżka
oleju rzepakowego (ok. 10g),-
przyprawy:
sok z cytryny,
sól,
pieprz, wędzona
papryka,
sos sojowy.Sposób przygotowania1. Usuwamy skórę z
łososia.2.
Łososia siekamy na drobno.3. Siekamy
cebulę i szklimy ją na
oleju rzepakowym.4.
Fasolę odsączamy z zalewy i rozgniatamy widelcem.5. Łączymy ze sobą
fasolę, zeszkloną
cebulę,
łososia i wyciśnięty przez praskę ząbek
czosnku.6. Całość doprawiamy
solą,
pieprzem,
sokiem z cytryny, wędzoną
papryką,
sosem sojowym7. Formujemy 4 kotlety.8. Burgery smażymy na patelni teflonowej bez dodatku tłuszczu po ok. 2 min. z każdej strony.

Burgery są bogate w:- kwasy omega-3 (pochodzące z
łososia), które działają przeciwzapalnie,- cynk (pochodzący z
fasoli), który pozytywnie wpływa na stan włosów i paznokci.Wartość odżywcza jednej porcji:

Porcja waży: ok. 160 gEnergia: 352 , 00 kcal
Białko: 31,4 gTłuszcze: 19 , 2 gWęglowodany: 22 , 4 gBłonnik pokarmowy : 5 , 8 gSmaczneg o i zdr o we goTrójko lorowa Tęcza