Wykonanie
Składniki(na 5 porcji)- 50 g
łososia,- ½
cebuli (ok. 40g),- ½
papryki (ok. 100g),- łyżka
koncentratu pomidorowego (ok. 25g),- łyżka
oliwy z oliwek (ok. 10g),-
sok z cytryny,- ząbek
czosnku,-
sól i
pieprz.Sposób przygotowania1. Pieczemy
łososia, kawałki
papryki,
cebuli i
czosnek w piekarniku przez ok. 15 min.2. Po wystudzeniu składników, miksujemy je.3. Do pasty dodajemy
sok z cytryny, koncentrat,
oliwę z oliwek i doprawiamy do smaku
solą i
pieprzem.
Pasta jest bogata w:- wielonienasycone kwasy tłuszczowe (pochodzące z
łososia), które działają przeciwzapalnie i przeciwnowotworowo.- witaminę C (pochodzącą z
papryki), która jest antyoksydantem, działa przeciwnowotworowo.Wartość odżywcza jednej porcji:
Porcja waży: ok. 35 gEnergia: 47 , 5 kcal
Białko: 2,5 gTłuszcze: 3 , 5 gWęglowodany: 2 , 5 gBłonnik pokarmowy : 0 , 5 gSmaczneg o i zdr o we goTrójko lorowa Tę cza