Wykonanie
Dni są takie piękne, że ciasto
maślankowe z
malinami i kruszonką wspaniale wpisuje się w tę jesienną ale
słoneczną aurę. Smakuje wspaniale. Jest wilgotne, pachnące i chrupiące na wierzchu. Po prostu rewelacja. To chyba już ostatnie moje ciasto ze świeżymi
malinami w tym roku. Następnym razem
będę musiała skorzystać z mrożonych.
Składniki:3
jaja1 szklanka
cukru ( dałam 3/4)2,5 szklanki
mąkiszklanka
maślankipół szklanki
oleju2 łyżeczki
proszku do pieczenia3 łyżki
cukru brązowegoSkładniki na kruszonkę1/2 kostki
masła (125 g)1 niepełna szklanka
mąki1/2 szklanki
migdałów pokrojonych na słupki1/3 szklanki mielonych lub tartych
migdałów1/2 szklanki
cukruMasło roztopić i ostudzić, wymieszać z
mąką, mielonymi
migdałami,
migdałami pokrojonymi w słupki oraz z
cukrem.Nagrzać piekarnik do 170–180 st. C (z termoobiegiem).Wszystkie składniki poza
owocami wymieszać mikserem na gładko. Przelać na blachę wysmarowaną
masłem i wyłożoną papierem, na wierzchu rozłożyć
owoce i posypać kruszonką. Wstawić do piekarnika, piec ok. 40 min (sprawdzić patyczkiem).Smacznego:)