Wykonanie
Ciasta na
maślance zazwyczaj piekę latem bo są ekspresowe, łatwe i najczęściej występują ze świeżymi
owocami, których latem przecież nie brakuje. Ale to, że jest już późna jesień nie przeszkadza, żeby takie ciasto upiec - można również z
owocami mrożonymi- a tym bardziej, że ja miałam świeżą
żurawinę. Ciasto wyszło puszyste, mięciutkie i dzięki
żurawinie bardzo wyraziste. Bardzo polecam.

Składniki:3
jaja1 szklanka
cukru ( dałam 3/4)2,5 szklanki
mąkiszklanka
maślanki ( pokojowej temperaturze)pół szklanki
oleju2 łyżeczki
proszku do pieczenia3 łyżki
cukru brązowegoSkładniki na kruszonkę1/2 kostki
masła (125 g)1 niepełna szklanka
mąki1/2 szklanki
migdałów pokrojonych na słupki1/3 szklanki mielonych lub tartych
migdałów1/2 szklanki
cukruszklanka świeżej
żurawiny + 4 łyżki
cukruMasło roztopić i ostudzić, wymieszać z
mąką, mielonymi
migdałami,
migdałami pokrojonymi w słupki oraz z
cukrem.
Żurawiny rozdrobnić blenderem i wymieszać z
cukrem. Nagrzać piekarnik do 170–180 st. C (z termoobiegiem).Wszystkie składniki poza
owocami wymieszać mikserem na gładko. Przelać na blachę wysmarowaną
masłem i wyłożoną papierem, na wierzchu rozłożyć
owoce i posypać kruszonką. Wstawić do piekarnika, piec ok. 40 min (sprawdzić patyczkiem).Smacznego:)