Wykonanie
Przepis na to danie znalazłam w książce, która nie ma autora a szkoda bo jest tam wiele pysznych pomysłów. Wypróbowałam już kilka i każdy jest smaczniejszy od poprzedniego. Dzisiejsza moja propozycja to
wieprzowina smażona z
papryką. Danie podane z
ryżem smakuje wpsaniale. Jeśli użyjemy kolorowej
papryki to równiez ładnie wygląda.
Składniki:25 dag
wieprzowinypo 1/2 strąka
papryki czerwonej i żółtej2
jabłka3-4
pieczarki2 łyżki
oliwy z oliwekłyżka
sosu sojowegołyżka
białego wina wytrawnegopłaska łyżka
mąki ziemniaczanej1/2
bulionu z kurczakał yżka
sosu sojowegołyżka
białego wina wytrawnego3 łyżeczki
cukruMięso pokroić w krótkie, cienkie paseczki. W misce połączyć
sos sojowy z
winem i
mąką ziemniaczaną i do tej marynaty włożyć
mięso, dokładnie je zwilżyć, przykryć i odstawić na 20 min. W kubku wymieszać składniki sosu.
Jabłka i
paprykę pokroić w kostkę,
pieczarki w plasterki.W głebokiej patelni rozgrzać
oliwę, podsmażyć na dużym ogniu
mięso, zsunąć je na bok, dodać
jabłka,
paprykę i
pieczarki, smażyć kilka minut,
potem wszystko razem wymieszać, wlać sos i gotować, stale mieszając smażyć jeszcze chwilę. Podawać natychmiast.Smacznego:)