Wykonanie
Zobaczyłam tę pieczeń u Edysi i wiedziałam, że musi być pyszna.
Mięso drobiowe i
suszone owoce to świetny duet, wielokrotnie przeze mnie już wypróbowany.
Rodzynki okazały się dla mnie odrobinę za słodkie więc następnym razem użyję
śliwek. Ale i tak pieczeń jest pyszna i nie raz jeszcze do niej
wrócę.
Składniki:800 g drobiowego
mięsa mielonego1
jajko (roztrzepane)1 łyżka
bułki tartej2 łyżki
majonezu2 łyżki posiekanej
natki pietruszki100 g
suszonych moreli100 g
rodzynekziarenka smaku lub inna
przyprawa typu
vegetapieprzDo
mielonego mięsa dodać
jajko bułkę tartą,
majonez,
natkę,
rodzynki oraz pokrojone w kostkę
morele. Doprawić ziarenkami smaku i
pieprzem (najlepiej
białym) i dobrze wyrobić, żeby składniki dobrze się połączyły. Otrzymaną masę podzielić na dwie równe części, uformować grube wałki i zawinąć w folię aluminiową posmarowaną
olejem. Ułożyć w naczyniu do zapiekania, podlać 0,5 szklanki zimnej
wody i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st.C. Piec przez 35-40 minut. Po upieczeniu zostawić w folii do ostygnięcia,
potem kroić w plastry.Smacznego:)