Wykonanie
Upiekłam paluchy
makowe, które kiedyś były propozycją w Weekendowej Piekarni po godzinach . Wszyscy je zachwalali więc chciałam spróbować, chociaż wiadomo, że przepisy podawane w WP są bardzo dobre. I jak się mogłam spodziewać i tym razem, paluchy wyszły wspaniałe. Pulchne, miękkie, z lekko wyczuwalnym
miodem. Na drugie śniadanie do szkoły czy pracy idealne.
Składniki:275 g
wody4 łyżki płynnego
miodu500g białej
pszennej mąki chlebowej1 1/2 łyżeczki
drożdży instant2 łyżki
mleka w proszku2 łyżki miękkiego
masła2-3 łyżki
niebieskiego maku1 łyżeczka
soli1
jajko roztrzepane z 1 łyżką
mlekaW dużej misce wymieszać
wodę z
miodem, dosypać
mąkę i
drożdże, wymieszać całość Dodać resztę składników i gdy się połączą, zagnieść gładkie ciasto. Zostawić je na godzinę do wyrośnięcia. Następnie podzielić na 5 części, uformować kulki i zostawić je na 15 min pod przykryciem. Z każdej kulki uformować wałek (nieco krotszy od dlugosci blachy do pieczenia) i układać je na naoliwionej blasze złączeniem w dól. Zostawić do ponownego wyrośnięcia na ok. 45 minut. Każdy "paluch" posmarować roztrzepanym
jajem, wstawić do pieca i piec ok. 20 minut w temperaturze 200C.Smacznego:)