Wykonanie
Maślane, słodkie, pyszne. Lepsze niż w sklepie, do tego można zjeść gdy są jeszcze letnie. Mogłabym je jeść codziennie. Bardzo polecam. Przepis
Sary Lewis z "The Bread Book", zadanie dziesiąte z Piekarni po godzinach, - strzał w dziesiątkę.Składniki:275 g
wody4 łyżki płynnego
miodu500 g białej
pszennej mąki chlebowej*1 i 1/2 łyżeczki
drożdży instant2 łyżki
mleka w proszku [dałam z lekkim czubkiem]2 łyżki miękkiego
masła [dałam z lekkim czubkiem]2-3 łyżki
niebieskiego maku1 łyżeczka
soli1
jajko roztrzepane z 1 łyżką
mlekadodatkowo:
mak lub
siemię lniane do posypaniaWykonanie:W dużej misce wymieszać
wodę z
miodem, dosypać
mąkę i
drożdże, wymieszać całość. Dodać resztę składników i gdy się połączą, zagnieść gładkie ciasto. Zostawić je na godzinę do wyrośnięcia.Następnie podzielić je na 5 części, uformować kulki i zostawić je na 15 minut pod przykryciem.Z każdej kulki uformować wałek (nieco krótszy od długości blachy do pieczenia) i układać je na naoliwionej blasze złączeniem w dół [u mnie: lekko naoliwiony papier do pieczenia] .Zostawić do ponownego wyrośnięcia na ok. 45 minut. [u mnie wyrastało o 20 minut dłużej]
Każdy "paluch" posmarować roztrzepanym
jajem, można posypać
makiem [ew.
siemieniem lnianym], wstawić do pieca i piec ok. 20 minut w temperaturze 200 o C. Studzić na kratce.*
mąka chlebowa ma ok. 12%
białka, typ 750