ßßß Cookit - przepis na Makowe, maślane paluchy

Makowe, maślane paluchy

nazwa

Wykonanie

Maślane, słodkie, pyszne. Lepsze niż w sklepie, do tego można zjeść gdy są jeszcze letnie. Mogłabym je jeść codziennie. Bardzo polecam. Przepis Sary Lewis z "The Bread Book", zadanie dziesiąte z Piekarni po godzinach, - strzał w dziesiątkę.
Składniki:
275 g wody
4 łyżki płynnego miodu
500 g białej pszennej mąki chlebowej*
1 i 1/2 łyżeczki drożdży instant
2 łyżki mleka w proszku [dałam z lekkim czubkiem]
2 łyżki miękkiego masła [dałam z lekkim czubkiem]
2-3 łyżki niebieskiego maku
1 łyżeczka soli
1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka
dodatkowo: mak lub siemię lniane do posypania
Wykonanie:
W dużej misce wymieszać wodę z miodem, dosypać mąkę i drożdże, wymieszać całość. Dodać resztę składników i gdy się połączą, zagnieść gładkie ciasto. Zostawić je na godzinę do wyrośnięcia.
Następnie podzielić je na 5 części, uformować kulki i zostawić je na 15 minut pod przykryciem.
Z każdej kulki uformować wałek (nieco krótszy od długości blachy do pieczenia) i układać je na naoliwionej blasze złączeniem w dół [u mnie: lekko naoliwiony papier do pieczenia] .
Zostawić do ponownego wyrośnięcia na ok. 45 minut. [u mnie wyrastało o 20 minut dłużej]
Każdy "paluch" posmarować roztrzepanym jajem, można posypać makiem [ew. siemieniem lnianym], wstawić do pieca i piec ok. 20 minut w temperaturze 200 o C. Studzić na kratce.
*mąka chlebowa ma ok. 12% białka, typ 750
Źródło:http://www.ninawkuchni.pl/2010/08/makowe-maslane-paluchy.html