Wykonanie
Najlepsze paluchy
makowe jadłam podczas wakacji w Mrzeżynie, co roku, przez wiele lat. Uwielbiałam! Myślę, że były atrakcją równorzędną z plażowaniem... ;) Czy nadal można je tam zjeść, nie wiem, nie byłam tam od kilkunastu lat, cały czas obiecuję sobie jednak, że jeszcze kiedyś, pojadę i sprawdzę! ;) Żadne piekarniane paluchy nie były w stanie, chociażby dorównać tym nadmorskim. W końcu upiekłam sama i te, polecam z czystym sumieniem, na pewno
będę do nich wracać. A za przepis, załodze 'WP po godzinach', serdecznie dziękuję! :)
źródło przepisu: piekarniapogodzinach.blogspot.com275 g
wody4 łyżki płynnego
miodu500g białej
pszennej mąki chlebowej1 1/2 łyżeczki
drożdży instant2 łyżki
mleka w proszku2 łyżki miękkiego
masła2-3 łyżki
niebieskiego makułyżeczka
solijajko roztrzepane z łyżką
mleka (+ ew.
mak do posypania)W dużej misce wymieszać
wodę z
miodem, dosypać
mąkę i
drożdże, wymieszać całość. Dodać resztę składników i gdy sie połączą, zagnieść gładkie ciasto. Zostawić je na godzinę do wyrośnięcia.Następnie podzielić na 5 części, uformować kulki i zostawić je na 15 minut pod przykryciem.Z każdej kulki uformować wałek (nieco krótszy od długości blachy do pieczenia) i układać je na naoliwionej blasze złączeniem w dół. Zostawić do ponownego wyrośnięcia na około 45 minut. Każdy "paluch" posmarować roztrzepanym
jajem, ew. posypać
makiem.Piec około 20 minut w temperaturze 200 stopni.Smacznego!