ßßß Cookit - przepis na Paluchy makowe

Paluchy makowe

nazwa

Wykonanie

Najlepsze paluchy makowe jadłam podczas wakacji w Mrzeżynie, co roku, przez wiele lat. Uwielbiałam! Myślę, że były atrakcją równorzędną z plażowaniem... ;) Czy nadal można je tam zjeść, nie wiem, nie byłam tam od kilkunastu lat, cały czas obiecuję sobie jednak, że jeszcze kiedyś, pojadę i sprawdzę! ;) Żadne piekarniane paluchy nie były w stanie, chociażby dorównać tym nadmorskim. W końcu upiekłam sama i te, polecam z czystym sumieniem, na pewno będę do nich wracać. A za przepis, załodze 'WP po godzinach', serdecznie dziękuję! :)
źródło przepisu: piekarniapogodzinach.blogspot.com
275 g wody
4 łyżki płynnego miodu
500g białej pszennej mąki chlebowej
1 1/2 łyżeczki drożdży instant
2 łyżki mleka w proszku
2 łyżki miękkiego masła
2-3 łyżki niebieskiego maku
łyżeczka soli
jajko roztrzepane z łyżką mleka (+ ew. mak do posypania)
W dużej misce wymieszać wodę z miodem, dosypać mąkę i drożdże, wymieszać całość. Dodać resztę składników i gdy sie połączą, zagnieść gładkie ciasto. Zostawić je na godzinę do wyrośnięcia.
Następnie podzielić na 5 części, uformować kulki i zostawić je na 15 minut pod przykryciem.
Z każdej kulki uformować wałek (nieco krótszy od długości blachy do pieczenia) i układać je na naoliwionej blasze złączeniem w dół. Zostawić do ponownego wyrośnięcia na około 45 minut. Każdy "paluch" posmarować roztrzepanym jajem, ew. posypać makiem.
Piec około 20 minut w temperaturze 200 stopni.
Smacznego!
Źródło:http://czympachnieuzakow.blox.pl/2011/04/Paluchy-makowe.html