ßßß Cookit - przepis na Makowe Paluchy

Makowe Paluchy

nazwa

Wykonanie

Opóźnienie w Piekarni po Godzinach mam i to straszne (ale piękę chleby i z pobliskiej piekarni dalej nie korzystamy). Powolutku może nadrobię chociaż część wypieków, tym bardziej, że piekarnia w wakacje nieczynna. Paluchy zrobiłam bo miałam mało czasu na pieczywo zakwasowe, a chlebek się kończył. Są bardzo smaczne, chociaż jak stwierdził mój mąż, trochę zbyt słodkie do wędliny.
Składniki:
275 g wody
4 łyżki płynnego miodu
500g białej pszennej mąki chlebowej
1 1/2 łyżeczki drożdży instant
2 łyżki mleka w proszku
2 łyżki miękkiego masła
2-3 łyżki niebieskiego maku
1 łyżeczka soli
1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka
Wykonanie:
W dużej misce wymieszać wodę z miodem, dosypać mąkę i drożdże, wymieszać całość
Dodac resztę składników i gdy sie połączą, zagnieść gładkie ciasto.
Zostawic je na godzinę do wyrośnięcia.
Następnie podzielić na 5 części, uformować kulki i zostawić je na 15 min pod przykryciem.
Z każdej kulki uformowac wałek (nieco krotszy od dlugosci blachy do pieczenia) i układać je na naoliwionej blasze złączeniem w dól.
Zostawic do ponownego wyrośnięcia na ok. 45 minut
Każdy "paluch" posmarować roztrzepanym jajem, wstawić do pieca i piec ok. 20 minut w temperaturze 200C.
/wydrukuj przepis/
Źródło:http://stokolorowkuchni.blox.pl/2010/07/Makowe-Paluchy.html