Wykonanie
Opóźnienie w Piekarni po Godzinach mam i to straszne (ale piękę
chleby i z pobliskiej piekarni dalej nie korzystamy). Powolutku może nadrobię chociaż część wypieków, tym bardziej, że piekarnia w wakacje nieczynna. Paluchy zrobiłam bo miałam mało czasu na
pieczywo zakwasowe, a chlebek się kończył. Są bardzo smaczne, chociaż jak stwierdził mój mąż, trochę zbyt słodkie do
wędliny.
Składniki:275 g
wody4 łyżki płynnego
miodu500g białej
pszennej mąki chlebowej1 1/2 łyżeczki
drożdży instant2 łyżki
mleka w proszku2 łyżki miękkiego
masła2-3 łyżki
niebieskiego maku1 łyżeczka
soli1
jajko roztrzepane z 1 łyżką
mlekaWykonanie:W dużej misce wymieszać
wodę z
miodem, dosypać
mąkę i
drożdże, wymieszać całośćDodac resztę składników i gdy sie połączą, zagnieść gładkie ciasto.Zostawic je na godzinę do wyrośnięcia.Następnie podzielić na 5 części, uformować kulki i zostawić je na 15 min pod przykryciem.Z każdej kulki uformowac wałek (nieco krotszy od dlugosci blachy do pieczenia) i układać je na naoliwionej blasze złączeniem w dól.Zostawic do ponownego wyrośnięcia na ok. 45 minutKażdy "paluch" posmarować roztrzepanym
jajem, wstawić do pieca i piec ok. 20 minut w temperaturze 200C./wydrukuj przepis/