Wykonanie
Pyszne, mięciutkie, pachnące... Kolejny raz, skorzystałam z przepisu znalezionego u Majanki . :)
300 g
mąki pszennej chlebowej2/3 łyżeczki
soli4 g (1 łyżeczka)
drożdży instant lub 8g świeżych
jajko rozbite i tyle
mleka, by z
jajkiem stanowiło 200 ml płynu50 g
miodu30g
masłajajko roztrzepane z łyżką
mlekamak do posypaniaSuche
drożdże wymieszać z
mąką (ze świeżymi wcześniej zrobić rozczyn), wmieszać
sól.
Mleko i
jajko wymieszać z
miodem i
masłem, dodać do
mąki. Wyrabiać tak długo, aż ciasto będzie miękkie, elastyczne i gładkie. Przykryć ściereczką i pozostawić przykryte w ciepłym miejscu do podwojenia objętości (u mnie ok. 2 godzin).Po tym czasie ciasto jeszcze raz krótko wyrobić. Podzielić je na 9 części, uformować bułeczki, ułożyć na blasze, przykryć i odstawić na około 45-60 minut do podwojenia objętości.Przed pieczeniem bułeczki posmarować
jajkiem roztrzepanym z
mlekiem i posypać
makiem.Piec ok. 15-20 min. w temperaturze 200 stopni.Smacznego!