ßßß Cookit - przepis na Bulki na miodzie

Bulki na miodzie

nazwa

Wykonanie

Pyszne, mięciutkie, pachnące... Kolejny raz, skorzystałam z przepisu znalezionego u Majanki . :)
300 g mąki pszennej chlebowej
2/3 łyżeczki soli
4 g (1 łyżeczka) drożdży instant lub 8g świeżych
jajko rozbite i tyle mleka, by z jajkiem stanowiło 200 ml płynu
50 g miodu
30g masła
jajko roztrzepane z łyżką mleka
mak do posypania
Suche drożdże wymieszać z mąką (ze świeżymi wcześniej zrobić rozczyn), wmieszać sól. Mleko i jajko wymieszać z miodem i masłem, dodać do mąki. Wyrabiać tak długo, aż ciasto będzie miękkie, elastyczne i gładkie. Przykryć ściereczką i pozostawić przykryte w ciepłym miejscu do podwojenia objętości (u mnie ok. 2 godzin).
Po tym czasie ciasto jeszcze raz krótko wyrobić. Podzielić je na 9 części, uformować bułeczki, ułożyć na blasze, przykryć i odstawić na około 45-60 minut do podwojenia objętości.
Przed pieczeniem bułeczki posmarować jajkiem roztrzepanym z mlekiem i posypać makiem.
Piec ok. 15-20 min. w temperaturze 200 stopni.
Smacznego!
Źródło:http://czympachnieuzakow.blox.pl/2009/03/Bulki-na-miodzie.html