ßßß Cookit - przepis na Kurczak w białym winie

Kurczak w białym winie

nazwa

Wykonanie

Eksplozja smaku
Dobre jedzenie i picie jest zawsze lepsze niż głupie gadanie
Wiosenka Eksplozja Smaku
Utwórz swoją wizytówkę
Pisz blog
zamów newsletter
Blog > Komentarze do wpisu
« Gofry
Muffinki drożdżowe »
Składniki:
1 sprawiony kurczak (użyłam udek)
25 dag małych cebulek
2 pęczki dymki
1 szklanka białego wina
1 szklanka rosołu
5 dag wędzonego boczku
2 listki laurowe
2 łyżki oleju
2-3 łyżeczki mąki ziemniaczanej
sól, pieprz
Kurczaka umyć, osuszyć. Każdą część dokładnie natrzeć solą i pieprzem. Obrać cebule i pokroić (można tylko na połówki lub na ćwiartki). Dymkę oczyścić i pokroić na małe kawałki. W brytfannie rozgrzać olej, podsmażyć na nim boczek i kawałki kurczaka. Wrzucić cebulki i dymkę i podusić razem z mięsem. Wlać rosół oraz białe wino, wrzucić listki laurowe. Kurczaka dusić na małym ogniu jeszcze 40 minut. Z brytfanny wyjąć porcje kurczaka, zabezpieczyć przed wystygnięciem. Mąkę ziemniaczaną rozprowadzić odrobiną zimnej wody, zagęścić sos z warzywami. Krótko zagotować, po czym doprawić do smaku solą i pieprzem. Kurczaka wraz z sosem z warzyw przełożyć na półmisek i posypać białym pieprzem.
Smacznego:)
niedziela, 05 września 2010, wiosenka27
poleć znajomemu » śledź komentarze (rss) »
Komentarze
Źródło:http://eksplozjasmaku.blox.pl/2010/09/Kurczak-w-bialym-winie.html