Eksplozja smakuDobre jedzenie i picie jest zawsze lepsze niż głupie gadanieWiosenka Eksplozja SmakuUtwórz swoją wizytówkęPisz blogzamów newsletterBlog > Komentarze do wpisu« GofryMuffinki drożdżowe »Składniki:1 sprawiony kurczak (użyłam udek)25 dag małych cebulek2 pęczki dymki1 szklanka białego wina1 szklanka rosołu5 dag wędzonego boczku2 listki laurowe2 łyżki oleju2-3 łyżeczki mąki ziemniaczanejsól, pieprzKurczaka umyć, osuszyć. Każdą część dokładnie natrzeć solą i pieprzem. Obrać cebule i pokroić (można tylko na połówki lub na ćwiartki). Dymkę oczyścić i pokroić na małe kawałki. W brytfannie rozgrzać olej, podsmażyć na nim boczek i kawałki kurczaka. Wrzucić cebulki i dymkę i podusić razem z mięsem. Wlać rosół oraz białe wino, wrzucić listki laurowe. Kurczaka dusić na małym ogniu jeszcze 40 minut. Z brytfanny wyjąć porcje kurczaka, zabezpieczyć przed wystygnięciem. Mąkę ziemniaczaną rozprowadzić odrobiną zimnej wody, zagęścić sos z warzywami. Krótko zagotować, po czym doprawić do smaku solą i pieprzem. Kurczaka wraz z sosem z warzyw przełożyć na półmisek i posypać białym pieprzem.Smacznego:)niedziela, 05 września 2010, wiosenka27poleć znajomemu » śledź komentarze (rss) »Komentarze