Wykonanie
Dzisiaj polecam bardzo łatwe i wręcz ekspresowe
ciasteczka czekoladowe. Moje były o smaku
toffi bo takiej użyłam
czekolady ale pyszne będą też z inną np
wiśniową.
Ciastka trochę ciężko się formowały, dlatego następnym razem wstawię ciasto do lodówki, żeby się tak nie kruszyło. W
sumie to miałam taką myśl ale chciałam postąpić dokładnie według przepisu. Większego znaczenia to jednak nie miało bo jak już udało mi się stworzyć
ciastka, mogłam się rozkoszować ich pysznym,
czekoladowym smakiem. Przepis pochodzi z kolekcji Wypieki ze smakiem.

Składniki:100 g
masła lub
margaryny80 g
cukrułyżka
cukru waniliowego50 g
kakao200 g
mąkiłyżeczka
proszku do pieczenia100 g
czekolady z nadzieniem
tofiiUtrzeć
maslo z
cukrem na puszystą masę. Wymieszać
kakao,
mąkę i proszek i dodać do utartego
masła. Całość mieszać, aż masa nabierze konsystencji
bułki tartej. Wtedy wyrobić ciasto ręcznie. Pokroić grubo
czekoladę i wymieszać ją z
ciastem. Uformować wałeczki grubości palca, ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem i lekko spłaszczyć za pomocą widelca. Następnym razem ciasto schłodzę w lodówce i
ciastak będę wycinac za pomoca foremek. Wstawić do nagrzanego do 175 stopni piekarnika i piec przez około 10 minut.Smacznego:)