Wykonanie
Kiedy zobaczyłam propozycje
Kass do 76 edycji Weekendowej Piekarni, od razu wiedziałam, że zrobię
chleb ziemniaczany. Nie chodzi o to, że druga propozycja mi się nie podobała ale już od dawna miałam zaplanowany
chleb z dodatkiem
ziemniaków. Ostatnio miałam okazję jeść pączki właśnie z
ziemniakami i były tak wspaniałe, że sama chciałam przeprowadzić taki eksperyment. Miałam trochę trudności z
ciastem, wyszło mi wolne,
potem przyczepiło mi się do szmatki, którą je nakryłam. Na koniec wcale nie chciały mi się formować kulki więc wpakowałam całą masę do foremki i upiekłam normalny, prostokątny
chleb. Ale za to bardzo smaczny, mięciutki i pachnący.

Składniki:7g
suszonych drożdży1/4 kubka cieplej
wody3 1/4 - 4
kubki maki pszennej (dałam 650)1 łyżeczka
soli2 łyżki
pełnego mleka w proszku1 kubek ciepłych utłuczonych
ziemniaków1/2 kubka posiekanego
szczypiorku świeżego1 kubek cieplej
wody dodatkowo1
jajko lub
białko do smarowania2 łyżeczki zimnej
wodynasiona słonecznika lub dyniRozpuścić
drożdże w 1/4 kubka
wody, przykryć na 5min-aktywacja. Do dużej miski wsypać 3 i 1/2 kubka
mąki,
sól i
mleko w proszku. Dodać
szczypiorek i
ziemniaki i połączyć je z
mąka. Dodać
drożdże i trochę cieplej
wody, wymieszać. Dać pozostała
mąkę aby powstało miękkie ciasto. Przełożyć na omączony blat lub stolnice i wyrobić ok. 10min., aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Przełożyć do natłuszczonej miski i przykryć folia na 1 godz., aż dobrze wyrośnie (można 1 raz złożyć). Przebić ciasto i ugnieść przez 1 min. Włożyć ciasto do formy, przykryć, folią i odstawić na 45 min. do podrośnięcia. Piekarnik nagrzać do temp. 210stC. Posmarować
chleb jajkiem lub roztrzepanym
białkiem z
woda. Posypać ziarnami i wstawić do upieczenia. Pieczenie: 210stC - przez 15min., zmniejszyć do 180stC i dopiec jeszcze 20min., po czym pozostawić w zgaszonym piecu jeszcze 10min.Wyjąć na kratkę do ostudzenia. Podawać z
masłem ziołowym.Smacznego:)