Wykonanie
Jutro Tłusty Czwartek a mnie niestety nie będzie w domu cały dzień. W związku z tym, aby co nieco nawiązać do tłustoczwartkowej tradycji, zrobiłam dzisiaj racuchy. Robiłam je już wiele
razy, za każdym razem wypróbowuję ten smak z innymi
owocami. Dzisiaj przyszła kolej na
ananasy i to był dobry wybór. Może pączków nie zastąpią ale jakaś namiastka to jednak jest.
Składniki:1 i 1/2 szklanki
mąki2 dag
drożdżyszklanka
mleka8 łyżek
cukru pudru2
jajkapół puszki
ananasaolej do smażenia
Drożdże pokruszyć, rozetrzeć z łyżeczką
cukru pudru,
mąki i 1/3 szklanki
mleka. Rozczyn odstawić do wyrośnięcia.
Mąkę przesiać do misko, wlać rozczyn oraz resztę
mleka, wbić
jajka, wsypać
cukier. Wyrobić ciasto o konsystencji gęstej
śmietany (gdy jest za gęste, dodać trochę
mleka).Do ciasta dodać pokrojonego
ananasa, wymieszać. Na rozgrzany
olej kłaść łyżką porcje ciasta i smażyć na rumiano z obu stron. Ostudzone posypać
cukrem pudrem.Smacznego:)