ßßß Cookit - przepis na Babeczki z kremem mascarpone i pestkami granatu

Babeczki z kremem mascarpone i pestkami granatu

nazwa

Wykonanie

Składniki na ciasto kruche: (autor M. Roux)
259 g mąki
125 g masła, pokrojonego w kostkę, niezbyt twardego
1 średnie jajko
1 łyżeczka soli
Na blacie usypać kopczyk z mąki, pośrodku zrobić wgłębienie. Włożyć tam masło jajko, sól. Wszystkie składniki w środku wymieszać palcem, potem dodać stopniowo mąkę.
Mieszać, dopóki wszystkie skłądniki nie będą prawie całkiem połączone- ciasto powinno być lekko ziarniste w dotyku. Dodac 40 ml zimnej wody, mieszac palcami z ciastem.
Zagnieść ciasto nasadą dłoni, żeby było całkiem gładkie. Uformować kule, owinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 1-2 godziny.
Rozwałkować ciasto i wyłożyć nim foremki na babeczki. Piec na złoty kolor.
Składniki na krem:
125 ml śmietany kremówki
250 g serka mascarpone
cukier puder do smaku
skórka z cytryny
pestki granatu
Ubić śmietankę z cukrem na sztywno. Delikatnie wymieszać z serkiem. Dodać odrobinę skórki startej z cytryny i ponownie wymieszać.
Na spodzie babeczek ułożyć wyłuskane pestki granatu, porcję kremu i ponownie pestki.
Smacznego:)
Źródło:http://eksplozjasmaku.blox.pl/2010/01/Babeczki-z-kremem-mascarpone-i-pestkami-granatu.html