Wykonanie

Składniki na ciasto kruche: (autor M. Roux)259 g
mąki125 g
masła, pokrojonego w kostkę, niezbyt twardego1 średnie
jajko1 łyżeczka
soliNa blacie usypać kopczyk z
mąki, pośrodku zrobić wgłębienie. Włożyć tam
masło jajko,
sól. Wszystkie składniki w środku wymieszać palcem,
potem dodać stopniowo
mąkę.Mieszać, dopóki wszystkie skłądniki nie będą prawie całkiem połączone- ciasto powinno być lekko ziarniste w dotyku. Dodac 40 ml zimnej
wody, mieszac palcami z
ciastem.Zagnieść ciasto nasadą dłoni, żeby było całkiem gładkie. Uformować kule, owinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 1-2 godziny.Rozwałkować ciasto i wyłożyć nim foremki na babeczki. Piec na złoty kolor.Składniki na krem:125 ml
śmietany kremówki250 g
serka mascarponecukier puder do smaku
skórka z cytrynypestki
granatuUbić
śmietankę z
cukrem na sztywno. Delikatnie wymieszać z
serkiem. Dodać odrobinę skórki startej z
cytryny i ponownie wymieszać.Na spodzie babeczek ułożyć wyłuskane pestki
granatu, porcję kremu i ponownie pestki.Smacznego:)