Wykonanie
Od kiedy spróbowałam
tuńczyka z
rodzynkami nie zaskoczy mnie już żadne połączenie. Dlatego na święta, bez
oporów sięgnęłam po przepis, do którego latem specjalnie zrobiłam
śliwki w occie . Miłośnicy ostrych smaków będą zachwyceni. Ja, dodatkowo użyłam
śledzi z
octu chociaż w orginalnym przepisie były solone.
Śledzik jest pyszny i szybko znika ze stołu.
Składniki:6-8 płatów
śledzi solonych lub w occie2
czerwone cebule3 łyżki
majonezu2 łyżki
śmietanysól,
pieprzSolone płaty namoczyć w wodzie,
octowe osączyć. Pokroić na mniejsze kawałki, ułożyć na półmisku.
Cebulę pokroić, ułożyć na śledziach. Dowolną ilość
śliwek osączyć z zalewy octowej i ułożyć na
cebuli. Wymieszać
majonez ze
śmietaną, doprawić
solą i
pieprzem do smaku, zalać
śledzie i odstawić na kilka godzin do lodówki.Smacznego:)