ßßß Cookit - przepis na Sos rosyjski na zimno

Sos rosyjski na zimno

nazwa

Wykonanie

Sos rosyjski ma piękny różowy kolor i wyrazisty smak. Sos można podać do pieczonych mięs serwowanych na zimno, wędlin, gotowanych jajek, sałatek i kanapek.
Składniki:
1/2 szklanki kwaśnej śmietany (22 % tłuszczu)
4 pełne łyżki gęstego majonezu
1/2 szklanki marynowanych buraków
1-2 ogórki konserwowe
1 mała czerwona cebula
2 ząbki czosnku
2 łyżki chrzanu
sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
Buraki, ogórki, cebulę posiekać w drobną kosteczkę. Czosnek przecisnąć przez praskę lub pokroić w kosteczkę i rozetrzeć.
Połączyć wszystkie składniki sosu, doprawić solą i pieprzem, wstawić do lodówki do schłodzenia.
Smacznego
Źródło:http://codziennik-kuchenny.blogspot.com/2014/04/sos-rosyjski-na-zimno.html