Wykonanie
Składniki :około 30 dag
mięsa indyka ( u mnie
mięso z uda )1 duży
pomidor3-4 łyżki
oliwek bez pestek
dymka ze
szczypioremoliwa z oliweksól,
pieprzłyżki świeżej
miętysok z cytryny2 łyżki
suszonych warzywmakaron ryżowyPrzygotowanie :
Indyka ugotować w wywarze z
suszonymi warzywami,
liściem laurowym i
solą (
wywar po ugotowaniu
mięsa można wykorzystać do zupy )
Makaron wrzucić do posolonego wrzątku na 3 - 4 min ( według przepisu !), odcedzić
Pomidor sparzyć i obrać ze skórki, pokroić w kostkę,
oliwki odcedzić,
miętę i
dymkę posiekaćDo przestudzonego
makaronu dodać warzywa i
zioła, 2 łyżki
oliwy, doprawić
sokiem z cytryny,
solą ewentualnie
pieprzem mielonym - wymieszać dokładnieNa talerzu ułożyć pokrojone, przestudzone
mięso, obok wyłożyć doprawiony
makaron.Smacznego !Danie nie wymaga zbyt dużego nakładu czasowego, a naprawdę jest syte i ...eleganckie :DDo zrobienia sałatki zainspirował mnie przepis z miesięcznika Skarb -RossmannW tamtej propozycji do
pieczonego indyka podano
kaszę mazurską. Ja
mięso ugotowałam.Składników starcza dla 2 osób. Na obiad w sam raz :)