Wykonanie
Jeszcze jedna wersja mojego ulubionego
mięska - karczku.
Składniki :około 80 dag karczkułyżka gotowej
przyprawy ziołowej do
mięsa wieprzowego4 ząbki
czosnku,
pietruszka,
cebulasól- około płaska łyżeczka,
pieprz,
papryka słodka mielona i
chili - około pół łyżeczki,
rozmaryn - łyżka suszonego
olejPrzygotowanie:Wszystkie gotowe
zioła wymieszać i dodać tyle
oleju by utworzyły dość gęstą masęDodać do nich
sól, roztarty
czosnek,
pieprzUmyte
mięso natrzeć przygotowaną marynatą, nakłuć w kilku miejscach,m włożyć do rękawa, dodać pokrojoną
cebulę i
korzeń pietruszki, zamknąć rękaw klipsem i przechować
mięso do dnia następnego w chłodziePo 8-9 godz. leżakowania
mięsa w marynacie piekłam przez około 1 godz. Wpierw w temp. 200 stopni (około 15 min.), a
potem w temp.170 stopni C.Z kawałka 80 dag po upieczeniu pozostało 48 dag smacznego
mięska, tj. tylko połowa, ale i tak warto było upiec :)