Wykonanie

Niby to samo co kopytka , ale jednak trochę inna potrawa...Składniki:40 dag
sera białego twarogowego25 dag ugotowanych , zmielonych
ziemniaków2
jajkaokoło 1 szklanki
mąkisól,
masło ,
bułka tarta ,
cynamonPrzygotowanie:Do zmielonych
ziemniaków dodajemy
zmielony ser ,
sólWykładamy wszystko na stolnicę i dodajemy
jajkaW następnej kolejności dodajemy
mąkę , tyle by uzyskać elastyczną masę , podobną do tej gdy zagniataliśmy kopytkaCałość dobrze wyrabiamy ciągle podsypując
mąkąWyrobione ciasto dzielimy na kilka mniejszych części i wałkujemy na długie dość grube wałki( ok. 2 cm.) Każdy lekko spłaszczamyKroimy na 2-3 cm , skośne kluskiWkładamy je stopniowo do wrzącej osolonej 2-3 łyżeczkami
soli wody i lekko mieszamyNie przepłukujemy
wodą tak jak przy kopytkachUgotowane polewamy po wierzchu stopionym
masłem ,posypujemy
cukrem , a kto lubi -
cynamonem . Smacznego!