ßßß
Niby to samo co kopytka , ale jednak trochę inna potrawa...Składniki:40 dag sera białego twarogowego25 dag ugotowanych , zmielonych ziemniaków2 jajkaokoło 1 szklanki mąkisól, masło , bułka tarta , cynamonPrzygotowanie:Do zmielonych ziemniaków dodajemy zmielony ser , sólWykładamy wszystko na stolnicę i dodajemy jajkaW następnej kolejności dodajemy mąkę , tyle by uzyskać elastyczną masę , podobną do tej gdy zagniataliśmy kopytkaCałość dobrze wyrabiamy ciągle podsypując mąkąWyrobione ciasto dzielimy na kilka mniejszych części i wałkujemy na długie dość grube wałki( ok. 2 cm.) Każdy lekko spłaszczamyKroimy na 2-3 cm , skośne kluskiWkładamy je stopniowo do wrzącej osolonej 2-3 łyżeczkami soli wody i lekko mieszamyNie przepłukujemy wodą tak jak przy kopytkachUgotowane polewamy po wierzchu stopionym masłem ,posypujemy cukrem , a kto lubi -cynamonem . Smacznego!