ßßß
Klasyk w kuchni polskiej, leniwePrzypomnienie smaku z dziecięcych latSkładniki na około 20 sporych kluseczek.Potrzebujemy:450 dag sera białego twarogowego3 jajka1 ziemniak ugotowanyszklanka mąki pełnoziarnistejcukier brązowycynamonbułka tartamasłosólNa początek przeciskamy, przez praskę do misy, ser i ziemniak, dodajemy 3 żółtka i mieszamy. Z białek ubijamy pianę ze szczypta soli, pod koniec miksowania dodajemy około łyżki cukru, dodajemy do misy i mieszamy delikatnie wszystkie składniki. Następnie dosypujemy mąkę i zagniatamy lekko ciasto, które dzielimy na pół i rolujemy na stolnicy. Kroimy pod ukosem na kawałki. W miarę potrzeby dosypujemy mąkę.
W międzyczasie gotujemy wodę w dużym garnku, dodając sól i oliwę. Gdy zacznie wrzeć wrzucamy kluseczki i od momentu wypłynięcia gotujemy około 5 minut.
Na patelnie dodajemy około 2 łyżki masła, bułkę tartą i cynamon według uznania i lekko podsmażamy do rozpuszczenia masła.Leniwe wykładamy na talerz, posypujemy cukrem i polewamy bułka tartą z masłem i cynamonem.
SmacznegoZapraszam również na: