Wykonanie

Klasyk w kuchni polskiej, leniwePrzypomnienie smaku z dziecięcych latSkładniki na około 20 sporych kluseczek.Potrzebujemy:450 dag
sera białego twarogowego3
jajka1
ziemniak ugotowanyszklanka
mąki pełnoziarnistej
cukier brązowycynamonbułka tartamasłosólNa początek przeciskamy, przez praskę do misy,
ser i
ziemniak, dodajemy 3
żółtka i mieszamy. Z
białek ubijamy pianę ze szczypta
soli, pod koniec miksowania dodajemy około łyżki
cukru, dodajemy do misy i mieszamy delikatnie wszystkie składniki. Następnie dosypujemy
mąkę i zagniatamy lekko ciasto, które dzielimy na pół i rolujemy na stolnicy. Kroimy pod ukosem na kawałki. W miarę potrzeby dosypujemy
mąkę.

W międzyczasie gotujemy
wodę w dużym garnku, dodając
sól i
oliwę. Gdy zacznie wrzeć wrzucamy kluseczki i od momentu wypłynięcia gotujemy około 5 minut.

Na patelnie dodajemy około 2 łyżki
masła,
bułkę tartą i
cynamon według uznania i lekko podsmażamy do rozpuszczenia
masła.Leniwe wykładamy na talerz, posypujemy
cukrem i polewamy
bułka tartą z
masłem i
cynamonem.

SmacznegoZapraszam również na: