ßßß Cookit - przepis na Owoce morza smażone

Owoce morza smażone

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Opis:
Po włosku nazwa potrawy brzmi: fritto misto di pesce.
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 4
(z pieczeniem / smażeniem): 60 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 4
Ilość ocen : 4
Składnik
Logo Ilość Czego
krewetki 250 gramów
muszle bez skorupek 4 sztuk
filety białej ryby 200 gramów
filet z barweny 200 gramów
olej kukurydziany według uznania
mąka 130 gramów
sól według uznania
mleko 230 mililitrów
białko 2 sztuk
oliwa z oliwek 1 łyżek stołowych
żółtko 1 sztuk
Wykonanie:
120g maki przesiać do miski, dodać szczyptę soli. Dodać żółtko , oliwę. Wyrobić wszystko razem, dolać stopniowo mleko 220 ml, wyrabiać póki nie powstanie gładka jednolita masa. Odstawić przykryte na 30 minut. Rozgrzać olej w patelni, najlepiej głębokiej. W między czasie ubić białka i dodać do ciasta. Moczyć rybę i owoce morza w cieście i smażyć w głębokim tłuszczu przez 2-4 minuty, póki się nie zarumienią. Po tym czasie wyjąć i położyć na papierze kuchennym , aż do ostygnięcia. Podawać natychmiast po przyrządzeniu. Podawać z nacią pietruszki, lub startym serem.
Uwagi:
Krewetki- bez pancerzy.
Muszle najlepiej św.Jakuba.
Filety z białej ryby np: soli.
Autor: Iza
Zobacz inne przepisy użykownika!
Kuchnia Włoska
Owoce morza
Potrawy z Ryb
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/6955/Owoce-morza-smazone