ßßß

1 szklana z czubkiem mąki pełnoziarnistej ( u mnie Lubella)1 jajo-żółtko i białko osobno3/4 szklanki mleka1/2 szklanki wody mineralnej gazowanej(koniecznie)1/2 łyżeczki sody1/2 łyżeczki proszku do pieczenia4 łyżki oliwy z oliwek(dobrej jakości)2 łyżki fruktozyszczypta soli1 łyżeczka cukru waniliowego(można pominąć)Wszystkie składniki oprócz białka wrzucić do miski ,zmiksować około 3 minut.Białko ze szczyptą soli ubić na sztywno,dodać do masy.Odstawić na 15 minut. Rozgrzać gofrownicę.Spryskać oliwą przed każdą nakładaną porcją. Piec na 3-4 stopniu około 3 minut.Nie otwierać gofrownicy na siłę ,należy to zrobić delikatnie.Ciasto powinno mieć konsystencję gęstszą niż naleśnikowe.