Wykonanie
Ponownie proszę o przymknięcie oka na
śmietankę gdyż mały pożeracz ją uwielbia .
1 szklana z czubkiem
mąki pełnoziarnistej ( u mnie Lubella)1
jajo-żółtko i
białko osobno3/4 szklanki
mleka1/2 szklanki
wody mineralnej gazowanej(koniecznie)1/2 łyżeczki
sody1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia4 łyżki
oliwy z oliwek(dobrej jakości)2 łyżki fruktozyszczypta
soli1 łyżeczka
cukru waniliowego(można pominąć)Wszystkie składniki oprócz
białka wrzucić do miski ,zmiksować około 3 minut.
Białko ze szczyptą
soli ubić na sztywno,dodać do masy.Odstawić na 15 minut. Rozgrzać gofrownicę.Spryskać
oliwą przed każdą nakładaną porcją. Piec na 3-4 stopniu około 3 minut.Nie otwierać gofrownicy na siłę ,należy to zrobić delikatnie.Ciasto powinno
mieć konsystencję gęstszą niż naleśnikowe.