ßßß Cookit - przepis na Suflet herbaciany

Suflet herbaciany

Wykonanie

« Powrót  
Opis:
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 4
(z pieczeniem / smażeniem): 50 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników :
Ilość ocen : 0
Składnik
Logo Ilość Czego
Herbata 1 łyżek stołowych
mąka pszenna 3 łyżek stołowych
masło 3 łyżek stołowych
jajko 4 sztuk
cukier 3 łyżek stołowych
sól według uznania
Wykonanie:
Herbatęnależy zaparzyć w szklance wrzątku, przecedzić, a następnie ochłodzić.Z masła i mąki przygotować jasną zasmażkę. Następnie, mieszając,rozprowadzić ją zimną herbatą, a gdy zgęstnieje, dodawać po jednymżółtku, nie doprowadzając masy do wrzenia. Zdjąć z ognia i mieszającostudzić. Białka z dodatkiem soli ubijać, aż do osiągnięcia sztywnejpiany. Na zakończenie ubijania dodać kilka łyżek cukru i delikatniepołączyć z masą. Formędo sufletu (albo małe formy) wysmarować margaryną, wysypać bułką tartąi wypełnić masą. Piec przez około 40 minut w piekarnikiu nagrzanym do180oC i natychmiast podawać, nim suflet opadnie. Można polać syropemwiśniowym, malinowym lub truskawkowym.
Uwagi:
Do przygotowania formy: 1 łyżka margaryny 2 łyżki bułk tartej
Herbaty
Potrawy mączne weg.
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/2908/Suflet-herbaciany