Wykonanie
« Powrót  Opis:Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 4(z pieczeniem / smażeniem): 50 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników :Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czego
Herbata 1 łyżek stołowych
mąka pszenna 3 łyżek stołowych
masło 3 łyżek stołowych
jajko 4 sztuk
cukier 3 łyżek stołowych
sól według uznaniaWykonanie:Herbatęnależy zaparzyć w szklance wrzątku, przecedzić, a następnie ochłodzić.Z
masła i
mąki przygotować jasną zasmażkę. Następnie, mieszając,rozprowadzić ją zimną
herbatą, a gdy zgęstnieje, dodawać po jednymżółtku, nie doprowadzając masy do wrzenia. Zdjąć z ognia i mieszającostudzić.
Białka z dodatkiem
soli ubijać, aż do osiągnięcia sztywnejpiany. Na zakończenie ubijania dodać kilka łyżek
cukru i delikatniepołączyć z masą. Formędo sufletu (albo małe formy) wysmarować
margaryną, wysypać
bułką tartąi wypełnić masą. Piec przez około 40 minut w piekarnikiu nagrzanym do180oC i natychmiast podawać, nim suflet opadnie. Można polać syropemwiśniowym,
malinowym lub
truskawkowym.Uwagi:Do przygotowania formy: 1 łyżka
margaryny 2 łyżki
bułk tartejHerbatyPotrawy mączne weg.Dodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: