ßßß
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 14(z pieczeniem / smażeniem): 90 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czegośliwki 70 gramówsok śliwkowy 1 łyżek stołowychmargaryna 200 gramówcukier 175 gramówsól 1 szczyptaskórka z cytryny - otarta 1 sztuksok z cytryny 1 sztukjajka 4 sztukmąka 250 gramówmąka ziemniaczana 50 gramówproszek do pieczenia 2 łyżek deserowychCynamon 1 łyżek deserowychcukier brązowy 2 łyżek stołowychcukier kryształ 1 łyżek stołowychWykonanie:Oczyszczone śliwki wypestkować, skropić sokiem ze śliwek oraz sokiem cytrynowym. Miękka margarynę utrzeć z cukrem, dodać sól oraz skórkę cytrynową. Ucierając, dodawać kolejno jajka oraz maki wymieszane z proszkiem. Połowę ciasta przełożyć do średniej wielkości natłuszczonej tortownicy. Na cieście równomiernie rozłożyć śliwki, zostawiając 4 połówki owoców do dekoracji. Przykryć pozostałym ciastem. Piec ok. 60 minut w 180 stopniach. Wymieszać brązowy cukier z cynamonem i po 30 minutach pieczenia posypać ciasto i piec dalej. Upieczony, ostygnięty placek posypać cukrem kryształem i udekorować pozostałymi, pokrojonymi śliwkami.Autor: BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia PolskaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: