Wykonanie
« Powrót  

Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 20(z pieczeniem / smażeniem): 90 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czego
mąka 800 gramów
mleko 250 mililitrów
drożdże 42 gramów
cukier 250 gramów
wiśnie 1 kilogramów
ciastka migdałowe 100 gramów
masło 325 gramów
cukier waniliowy 2 sztuk
jajka 1 sztukWykonanie:Przesiać do miski 500g
mąki i zrobić wgłębienie. W 100ml podgrzanego
mleka rozpuścić
drożdże z 50g
cukru i wlać w zagłębienie w
mące. Odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce.Oczyszczone
wiśnie wydrylować.
Ciastka pokruszyć i zagnieść na kruszonkę z 250g miękkiego
masła, 300g
mąki oraz 150g
cukru. Zawinąć w folię i wstawić do lodówki na 30 minut.Do
mąki z zaczynem
drożdżowym dodać 75g
masła, 50g
cukru, 150ml
mleka,
jajko oraz 1
cukier waniliowy. Zagnieść ciasto i odstawić na 40 minut w ciepłe miejsce.Natłuścić dużą blachę, obsypać
mąką i rozłożyć na niej
ciasto drożdżowe. Odstawić jeszcze na 20 minut. Na cieście rozłożyć
wiśnie i posypać kruszonką. Piec 30 minut w 190 stopniach, ostudzić. Można podawać z
bitą śmietaną.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia PolskaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: