ßßß
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 20(z pieczeniem / smażeniem): 90 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czegomąka 800 gramówmleko 250 mililitrówdrożdże 42 gramówcukier 250 gramówwiśnie 1 kilogramówciastka migdałowe 100 gramówmasło 325 gramówcukier waniliowy 2 sztukjajka 1 sztukWykonanie:Przesiać do miski 500g mąki i zrobić wgłębienie. W 100ml podgrzanego mleka rozpuścić drożdże z 50g cukru i wlać w zagłębienie w mące. Odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce.Oczyszczone wiśnie wydrylować.Ciastka pokruszyć i zagnieść na kruszonkę z 250g miękkiego masła, 300g mąki oraz 150g cukru. Zawinąć w folię i wstawić do lodówki na 30 minut.Do mąki z zaczynem drożdżowym dodać 75g masła, 50g cukru, 150ml mleka, jajko oraz 1 cukier waniliowy. Zagnieść ciasto i odstawić na 40 minut w ciepłe miejsce.Natłuścić dużą blachę, obsypać mąką i rozłożyć na niej ciasto drożdżowe. Odstawić jeszcze na 20 minut. Na cieście rozłożyć wiśnie i posypać kruszonką. Piec 30 minut w 190 stopniach, ostudzić. Można podawać z bitą śmietaną.Autor: BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia PolskaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: