ßßß Cookit - przepis na Ciasto wiśniowe z kruszonką

Ciasto wiśniowe z kruszonką

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 20
(z pieczeniem / smażeniem): 90 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 0
Ilość ocen : 0
Składnik
Logo Ilość Czego
mąka 800 gramów
mleko 250 mililitrów
drożdże 42 gramów
cukier 250 gramów
wiśnie 1 kilogramów
ciastka migdałowe 100 gramów
masło 325 gramów
cukier waniliowy 2 sztuk
jajka 1 sztuk
Wykonanie:
Przesiać do miski 500g mąki i zrobić wgłębienie. W 100ml podgrzanego mleka rozpuścić drożdże z 50g cukru i wlać w zagłębienie w mące. Odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce.
Oczyszczone wiśnie wydrylować.
Ciastka pokruszyć i zagnieść na kruszonkę z 250g miękkiego masła, 300g mąki oraz 150g cukru. Zawinąć w folię i wstawić do lodówki na 30 minut.
Do mąki z zaczynem drożdżowym dodać 75g masła, 50g cukru, 150ml mleka, jajko oraz 1 cukier waniliowy. Zagnieść ciasto i odstawić na 40 minut w ciepłe miejsce.
Natłuścić dużą blachę, obsypać mąką i rozłożyć na niej ciasto drożdżowe. Odstawić jeszcze na 20 minut. Na cieście rozłożyć wiśnie i posypać kruszonką. Piec 30 minut w 190 stopniach, ostudzić. Można podawać z bitą śmietaną.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Ciasta i Desery
Kuchnia Polska
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/12571/Ciasto-wisniowe-z-kruszonka