ßßß
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 6(z pieczeniem / smażeniem): 40 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czegomakaron 350 gramówoliwa 3 łyżek stołowychkoper włoski 1 sztukszalotka 8 sztukwino białe wytrawne 2 łyżek stołowychowoce morza mieszane mrożone 250 gramówcytryna 1 sztukkoperek według uznaniapieprz według uznaniasól według uznaniaWykonanie:Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu. Rozmrożone owoce morza osuszyć na papierowym ręczniku. Oczyszczona bulwę kopru włoskiego pokroić w małą kostkę. Wyszorowana cytrynę pokroić w plasterki, przeciąć je od środka w kierunku brzegu i wywinąć końcówki w przeciwne strony.W rondlu rozgrzać oliwę, dodać posiekana bulwę oraz oczyszczone, posiekane cebulki i smażyć, mieszając, 3 minuty. Przykryć i dusić 5 minut na małym ogniu, aż koper będzie miękki. wlać wino i dodać mieszankę owoców morza (małże, krewetki). Zagotować potrawę i zmniejszyć gaz, gotować 3 minuty, aż owoce będą gorące. Wymieszać z osączonym makaronem, doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Ogrzewać 2 minuty. Przełożyć sałatkę na ogrzany półmisek, udekorować przygotowanymi plasterkami cytryny oraz gałązkami kopru i od razu podawać.Uwagi:Tę sałatkę można też podawać jako drugie danie (dla 4 osób).Autor: BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Kuchnia WłoskaOwoce morzaPotrawy z MakaronemSałatkiDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: