ßßß Cookit - przepis na Krem z rzeżuchy

Krem z rzeżuchy

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 4
(z pieczeniem / smażeniem): 30 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 0
Ilość ocen : 0
Składnik
Logo Ilość Czego
rzeżucha 1 szklanek
ziemniaki 4 sztuk
bulion warzywnya 4 szklanek
dymka 3 sztuk
jajka 3 sztuk
śmietana 3 łyżek stołowych
olej 1 łyżek stołowych
pieprz według uznania
sól według uznania
Wykonanie:
Oczyszczoną dymkę posiekać razem ze szczypiorem i zeszklić w garnku na oleju. Dodać oczyszczone, pokrojone w kostkę ziemniaki. Zalać gorącym bulionem warzywnym lub drobiowym (może być z kostki) i gotować ok. 20 minut. Pod koniec gotowania dodać oczyszczona rzeżuchę (2 łyżki odłożyć). Przestygniętą zupę zmiksować. Doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Wymieszać ze śmietana i mocno podgrzać, nie doprowadzając do wrzenia. Ugotowane na twardo, obrane jajka pokroić w kosteczkę. Zupę nalać do talerzy. Wokół brzegów posypać pokrojonym jajkiem, a środek udekorować odłożoną rzeżuchą.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Potrawy z Jaj
Wielkanoc
Zupy
Zupy weg.
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/12157/Krem-z-rzezuchy