ßßß Cookit - przepis na Zupa krem z rzeżuchy

Zupa krem z rzeżuchy

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 4
(z pieczeniem / smażeniem): 30 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 4
Ilość ocen : 1
Składnik
Logo Ilość Czego
bulion warzywny 4 szklanek
rzeżucha 1 szklanek
ziemniaki 4 sztuk
śmietana 3 łyżek stołowych
masło 0,5 łyżek deserowych
jajka ugotowane 2 sztuk
sól według uznania
Wykonanie:
Oczyszczone ziemniaki pokroić w kostkę. Przełożyć do garnka, zalać 1,5 szklanki wody, dodać masło i ugotować. Pod koniec gotowania wrzucić rzeżuchę. zdjąć z ognia i zmiksować na gładko. Wlać bulion i wymieszać. Całość ponownie doprowadzić do wrzenia. Dodać śmietanę, mieszając doprawić solą do smaku. Obrane jajka pokroić w drobną kostkę. Gotową zupę wlać do 4 talerzy, wokół brzegów posypać kostkami ugotowanego jajka. Danie udekorować świeżą rzeżuchą. Podawać bezpośrednio po przyrządzeniu.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Kuchnia Polska
Wielkanoc
Zupy
Zupy weg.
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/5220/Zupa-krem-z-rzezuchy