Wykonanie
« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 6(z pieczeniem / smażeniem): 40 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czego
wątróbka wieprzowa 400 gramów
wątróbki kurze 8 sztuk
wątróbki indycze 4 sztuk
żołądki kurze 4 sztuktłuszcz gęsi 150 gramów
serca kurze 4 sztuk
cebula 1 sztuk
liść laurowy 3 sztuk
majeranek 1 łyżek deserowych
koniak 50 mililitrów
gałka muszkatołowa 0,5 łyżek deserowych
kurkuma 1 szczypta
żelatyna 2 łyżek stołowych
woda 4 łyżek stołowych
pieprz według uznania
sól według uznaniaWykonanie:Oczyszczone
wątróbki obsmażyć i pokroić. Pokroić umyte żołądki,
serca oraz gęsi tłuszcz lub wieprzowe podgardle. Włożyć wszystko do garnka i zalać
woda, dodać oczyszczoną
cebulę oraz
listki laurowe i
majeranek. Dusić na małym ogniu. Uduszone
mięso zmielić, dodać 2/3
wywaru z gotowania. Doprawić do smaku
solą oraz
pieprzem. Dodać gałkę,
koniak oraz
kurkumę i wymieszać.
Żelatynę wymieszać z 4 łyżkami
wody i odstawić na 5 minut. Dodać do pozostałego
wywaru, wymieszać i posmarować tą mieszanką okrągłą formę bez komina. Włożyć przygotowaną masę i wstawić do lodówki. Podawać z piklami.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Kuchnia PolskaPotrawy z
MięsaWielkanocDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: