ßßß
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 6(z pieczeniem / smażeniem): 40 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czegowątróbka wieprzowa 400 gramówwątróbki kurze 8 sztukwątróbki indycze 4 sztukżołądki kurze 4 sztuktłuszcz gęsi 150 gramówserca kurze 4 sztukcebula 1 sztukliść laurowy 3 sztukmajeranek 1 łyżek deserowychkoniak 50 mililitrówgałka muszkatołowa 0,5 łyżek deserowychkurkuma 1 szczyptażelatyna 2 łyżek stołowychwoda 4 łyżek stołowychpieprz według uznaniasól według uznaniaWykonanie:Oczyszczone wątróbki obsmażyć i pokroić. Pokroić umyte żołądki, serca oraz gęsi tłuszcz lub wieprzowe podgardle. Włożyć wszystko do garnka i zalać woda, dodać oczyszczoną cebulę oraz listki laurowe i majeranek. Dusić na małym ogniu. Uduszone mięso zmielić, dodać 2/3 wywaru z gotowania. Doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Dodać gałkę, koniak oraz kurkumę i wymieszać.Żelatynę wymieszać z 4 łyżkami wody i odstawić na 5 minut. Dodać do pozostałego wywaru, wymieszać i posmarować tą mieszanką okrągłą formę bez komina. Włożyć przygotowaną masę i wstawić do lodówki. Podawać z piklami.Autor: BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Kuchnia PolskaPotrawy z MięsaWielkanocDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: