Wykonanie
« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 4(z pieczeniem / smażeniem): 30 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czegociabatta 1 sztuk
bazylia 1 pęczek
ogórek 1 sztuk
pomidory 750 gramów
cebula 2 sztuk
czosnek 1 ząbki
ocet 2 łyżek stołowych
oliwa 3 łyżek stołowych
szynka parmeńska 4 plastry
pieprz według uznania
sól według uznaniaWykonanie:Pokroić ciabattę na cienkie kromki i lekko przesuszyć. Oczyszczone, oderwane listki
bazylii kilka odłożyć, a resztę posiekać. Z obranego
ogórka usunąć pestki, a miąższ pokroić w małą kostkę. Umyte, osuszone
pomidory pokroić w dość gruba kostkę. Oczyszczona
cebulę drobno posiekać.Przekrojonym ząbkiem
czosnku natrzeć salaterkę i połączyć w niej rozdrobnione składniki sałatki.Sos: utrzeć
ocet z
oliwą oraz szczypta
soli i pieprzy.Polać sosem warzywa w salaterce.Pokrojoną w paseczki
szynkę dodać do sałatki. Włożyć połamane kromki ciabatty, obficie oprószyć
pieprzem. wymieszać i pozostawić na 30 minut. Udekorować listkami
bazylii.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Kuchnia WłoskaPotrawy z
MięsaSałatkiDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: