ßßß
Składniki:2 szklanki mąki1 szklanka cukru (można mniej)1 szklanka mleka1 szklanka oleju (dałam 3/4)1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia i sody oczyszczonej3 czubate łyżki kakao3 łyżki powideł lub jakiegokolwiek dżemu1 jajko (jeśli bardzo małe to 2)ekstrakt waniliowy (1 łyżeczka) lub cukier wanilinowy (opakowanie)1 tabliczka białej czekolady - posiekana (opcjonalnie)Wykonanie:Rozgrzej piekarnik do 160 stopni.Jajko/a utrzyj mikserem z cukrem.Na przemian dodawaj po odrobinie oleju, mleka, kakao i mąki - aż się skończą.Cały czas miksując dodaj wanilię, proszek do pieczenia oraz sodę.Wyłącz mikser i dodaj powidła/dżem oraz połowę posiekanej białej czekolady.Wymieszaj dokładnie łyżką i wylej na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę.Z wierzchu posyp ciasto resztą białej czekolady.Piec około 40-50 minut, do suchego patyczka.Inspiracja klik .Smacznego!