Wykonanie

S
mak dzieciństwa. Robiłam ją z koleżankami w wieku nastu lat. Ciasto, którego nie da się zepsuć. Gdy na dworze piękna pogoda, po co spędzać w kuchni długie godziny, gdy można zrobić właśnie to ciacho.Doskonale smakuje z
lodami lub/i
bitą śmietaną.

Składniki:Po 1 szklance:
mąki,
kaszy manny,
cukrucukier waniliowy 1 łyżeczka
proszku do pieczenia pół kostki
masła 1-2 kg
jabłek - obranych i startych na tarce o grubych oczkach WykonanieSuche składniki wymieszać w misce.Tortownicę wysmarować
masłem. Na spód wysypac troche suchych składników. Na to warstwę
jabłek,
potem warstwę suchych składników i tak do wyczerpania składników. Wierzchnią warstwą powinna być ta z suchej mieszanki. Na wierzch na tarce o grubych oczkach zetrzeć
masło. Tortownicę owinąć folią aluminiową po to, by w razie czego
masło nie wypływało
spodem lub wstawić do innej blaszki. Mozna tez użyć naczynia żaroodpornego. Piekarnik nagrzać do 180 st C. Wstawić szarlotkę i piec 50-60 minut.Smacznego!