ßßß Cookit - przepis na Szarlotka sypana

Szarlotka sypana

nazwa

Wykonanie

S mak dzieciństwa. Robiłam ją z koleżankami w wieku nastu lat. Ciasto, którego nie da się zepsuć. Gdy na dworze piękna pogoda, po co spędzać w kuchni długie godziny, gdy można zrobić właśnie to ciacho.
Doskonale smakuje z lodami lub/i bitą śmietaną.
Składniki:
Po 1 szklance: mąki, kaszy manny, cukru
cukier waniliowy 1 łyżeczka proszku do pieczenia pół kostki masła 1-2 kg jabłek - obranych i startych na tarce o grubych oczkach Wykonanie
Suche składniki wymieszać w misce.
Tortownicę wysmarować masłem. Na spód wysypac troche suchych składników. Na to warstwę jabłek, potem warstwę suchych składników i tak do wyczerpania składników. Wierzchnią warstwą powinna być ta z suchej mieszanki. Na wierzch na tarce o grubych oczkach zetrzeć masło. Tortownicę owinąć folią aluminiową po to, by w razie czego masło nie wypływało spodem lub wstawić do innej blaszki. Mozna tez użyć naczynia żaroodpornego. Piekarnik nagrzać do 180 st C. Wstawić szarlotkę i piec 50-60 minut.
Smacznego!
Źródło:http://grubajadzia.blogspot.com/2010/06/szarlotka-sypana.html