ßßß Cookit - przepis na Szarlotka sypana

Szarlotka sypana

nazwa

Wykonanie

Zakochałam się… w tej szarlotce oczywiście :)
Jest i-de-al-na ! Szybka, banalnie prosta, tania i przepyszna.
Żałuję, że wcześniej nigdy jej nie robiłam, bo każde inne szarlotki ( czy też jabłeczniki ), które do tej pory wychodziły z mojej kuchni, przy tej dzisiejszej po prostu nie są godne nazywania ich szarlotkami :D
Szarlotka sypana, czyli… ciasto, bez użycia mikserów, robotów kuchennych i innych tym podobnych maszyn :)
Bez zagniatania, bez jajek i bez stresu, że coś może się nie udać :)
Składniki:
szklanka mąki
3/4 szklanki cukru
szklanka kaszy manny
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1,5kg jabłek
150 g masła (mocno schłodzonego)
Przygotowanie:
Mąkę, wraz z proszkiem do pieczenia wsypujemy do miski, dodajemy kaszę, cukier i całość mieszamy łyżką.
Jabłka kroimy w ćwiartki, pozbawiamy gniazd nasiennych ( ja nie obierałam ze skórki ) i ścieramy na tarce o drobnych oczkach.
Boki i dno tortownicy ( śr. 24cm ) smarujemy masłem i kolejno wysypujemy:
1/3 suchych składników (wyrównujemy), następnie połowę startych jabłek, później znowu 1/3 suchych składników, , drugą połowę jabłek i ostatnia część suchej mieszanki.
Na wierzchu, na całej powierzchni ciasta, rozkładamy kawałki/plasterki masła.
Gotowe wkładamy do piekarnika, nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez godzinę.
Porcja: 6
Kalorie w 100 g:
290 , 00 kcal,
13 , 50 g
Po przestygnięciu, oprószamy ciasto z wierzchu cukrem pudrem :)
Przepis znalazłam na czekolada-utkane.pl
Przepis bierze udział w akcji: ” Jabłka wolności ”
Kategorie:
Źródło:http://www.niepieprz.pl/szarlotka-sypana