ßßß Cookit - przepis na BABECZKI JOGURTOWE

BABECZKI JOGURTOWE

nazwa

Wykonanie

180 G JOGURTU NATURALNEGO
100 G ROZTOPIONEGO MASŁA
2 DUŻE JAJKA
SKÓRKA Z CYTRYNY LUB OLEJEK CYTRYNOWY
200 G MĄKI PSZENNEJ
1 ŁYŻECZKA SODY OCZYSZCZONEJ
SZCZYPTA SOLI
130 G DROBNEGO CUKRU DO WYPIEKÓW
WYKONANIE
W naczyniu wymieszać jogurt, z roztopionym lekko przestudzonym masłem. Dodać jajka, skórkę z cytryny i roztrzepać. Dodać przesianą mąkę z sodą, sola i cukrem. Wymieszać rózgą tylko do połączenia się składników i uzyskania gładkiej masy nie dłużej. Foremki o dowolnym kształcie i wielkości do mini babeczek wysmarować masłem lub margaryną i oprószyć mąką. Ciasto nałożyć do 3/4 ich wysokości. Piec w temperaturze 180ºC przez 25-30 minut. Lekko przestudzić, wyjąć z foremek i udekorować lukrem.
LUKIER
100 G CUKRU PUDRU
SOK Z 1 CYTRYNY
WYKONANIE
Cukier rozetrzeć z sokiem z cytryny. Gdy jest za gęsty dodać wodę, a gdy zbyt gęsty cukier puder.
Źródło:http://gotujcosniecos.blox.pl/2012/04/BABECZKI-JOGURTOWE.html