ßßß
Odkąd odkryłam przepis na idealne kruche ciasto, tarty pojawiają się na naszym stole regularnie :)Po tarcie czekoladowej, tym razem proponuję Wam wersję z masą budyniową i wiśniami. Wspaniałe, bardzo kruche ciasto z dodatkiem mąki pełnoziarnistej, a na wierzchu zapieczony krem śmietanowo-jajeczny okraszony kwaśnymi wiśniami (o tej porze roku mrożonymi).Mniam :)Przepis podpatrzony na fenomenalnym blogu Moje Wypieki :)
Składniki: (12 porcji; forma o średnicy 24 cm)Kruche ciasto:125 g mąki pszennej pełnoziarnistej50 g białej mąki pszennej (u mnie luksusowa)1 płaska łyżeczka skórki z cytryny1 łyżeczka cukruszczypta soli110 g zimnego masła, pokrojonego na kawałeczki1 łyżka soku z cytryny1 łyżka kefiru/maślankidodatkowo: białko do posmarowania ciasta przed pieczeniemKrem budyniowy :2 duże jajka280 g kwaśnej śmietany 18%pół łyżeczki ekstraktu z wanilii100 g cukru brzozowego1 łyżka mąki pszennejszczypta solidodatkowo:około 1/2 szklanki mrożonych wiśni bez pestek1/2 łyżeczki cukru pudru – do oprószenia gotowego ciasta (opcjonalnie)
Wykonanie:Przygotować kruche ciasto. Obie mąki wymieszać i posiekać z masłem, cukrem, skórką i solą tak, by uzyskać grudki wielkości ziarna groszku. Wymieszać sok z cytryny z kefirem, dodać do ciasta, wymieszać widelcem, a następnie – palcami, szybko zagnieść.Uwaga: Ja przy siekaniu wyręczyłam się malakserem (dodałam od razu wszystkie składniki). Zrobił to szybko i dokładnie, a mnie pozostało 2-3 minutowe zagniatanie. Funkcję tę może spełnić także mniejszy blender. Wtedy należy “posiekać” składniki w dwóch partiach.Nagrzać piekarnik do temperatury 200 stopni C.Formę do tarty wylepić ciastem i wstawić do lodówki na minimum pół godziny.Schłodzone ciasto posmarować białkiem i wstawić do gorącego piekarnika na najniższy poziom. Piec 15-20 minut do czasu aż brzegi ciasta zaczną się delikatnie rumienić.Uwaga: Po wyjęciu podpieczonego ciasta, od razu zmniejszyć temperaturę w piekarniku do 180 stopni.W czasie gdy ciasto się piecze przygotować krem budyniowy. W tym celu zmiksować do gładkości wszystkie składniki na krem.Tak przygotowany krem wylać na podpieczony spód (może być jeszcze ciepły). Na wierzchu rozłożyć zamrożone wiśnie.Piec w temperaturze 180ºC przez minimum 20 do 30 minut. (Uwaga: Wierzch budyniu powinien być miękki po upieczeniu, lecz nie może pozostać płynny, zwłaszcza po środku. W razie czego pieczenie przedłużyć o kolejnych kilka minut.) Wyjąć, przestudzić, następnie schłodzić w lodówce przez kilka godzin.Schłodzoną tartę, przed podaniem, można oprószyć dla ozdoby cukrem pudrem.Smacznego :)