Wykonanie
Bardzo ciekawe i nowatorskie podejście do tematu „Kalafior” :)Trudno tu mówić o przepisie, jest to bardziej nowy pomysł na podanie dobrze znanego nam warzywa.Co ciekawe, bardzo pozytywnie zaskakuje zarówno wyglądem jak i smakiem :)Pomysł (zaczerpnięty stąd) podsunęła mi wierna Czytelniczka LS.Danusiu, dziękuję!Uwaga :)Z 1 główki
kalafiora można wykroić 2-3 ładne
steki. Są to plastry z samego środka.Resztę
kalafiora można zużyć do przygotowania zupy kremu (tego,tego, lub tego),
kurczaka z
kalafiorem w
sosie pomidorowym albo podać jako dodatek do zupy pomidorowej .Składniki: (2-3 porcje)2-3
steki z
kalafiora (czyli plastry o grubości około 1,5-2 cm wykrojone ze środka główki)ulubione suszone
zioła lub inna
przyprawa (np.
sos sojowy)
sól i
pieprzoliwaWykonanie:
Steki opłukać
wodą i gdy są nadal wilgotne oprószyć z obu stron
solą,
pieprzem i ulubioną
przyprawą. (Uwaga na
sól! Radzę używać ją z umiarem.
Steki bardzo łatwo przesolić!)
Steki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Spryskać/skropić
oliwą i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec około 25 minut w temperaturze 190-200 stopni, do czasu aż
kalafior będzie ładnie przyrumieniony i miękki.Podawać na gorąco jako osobne danie lub dodatek do dań
mięsnych lub
rybnych.Uwaga: Myślę, że w sezonie letnim można takie
steki przygotować także na grillu (najlepiej ułożone na specjalnych tackach aluminiowych).Smacznego :)