ßßß Cookit - przepis na STEKI Z KALAFIORA

STEKI Z KALAFIORA

nazwa

Wykonanie

Bardzo ciekawe i nowatorskie podejście do tematu „Kalafior” :)
Trudno tu mówić o przepisie, jest to bardziej nowy pomysł na podanie dobrze znanego nam warzywa.
Co ciekawe, bardzo pozytywnie zaskakuje zarówno wyglądem jak i smakiem :)
Pomysł (zaczerpnięty stąd) podsunęła mi wierna Czytelniczka LS.
Danusiu, dziękuję!
Uwaga :)
Z 1 główki kalafiora można wykroić 2-3 ładne steki. Są to plastry z samego środka.
Resztę kalafiora można zużyć do przygotowania zupy kremu (tego,tego, lub tego), kurczaka z kalafiorem w sosie pomidorowym albo podać jako dodatek do zupy pomidorowej .
Składniki: (2-3 porcje)
2-3 steki z kalafiora (czyli plastry o grubości około 1,5-2 cm wykrojone ze środka główki)
ulubione suszone zioła lub inna przyprawa (np. sos sojowy)
sól i pieprz
oliwa
Wykonanie:
Steki opłukać wodą i gdy są nadal wilgotne oprószyć z obu stron solą, pieprzem i ulubioną przyprawą. (Uwaga na sól! Radzę używać ją z umiarem. Steki bardzo łatwo przesolić!)
Steki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Spryskać/skropić oliwą i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec około 25 minut w temperaturze 190-200 stopni, do czasu aż kalafior będzie ładnie przyrumieniony i miękki.
Podawać na gorąco jako osobne danie lub dodatek do dań mięsnych lub rybnych.
Uwaga: Myślę, że w sezonie letnim można takie steki przygotować także na grillu (najlepiej ułożone na specjalnych tackach aluminiowych).
Smacznego :)
Źródło:http://lepszysmak.wordpress.com/2013/04/03/steki-z-kalafiora