ßßß
Bardzo ciekawe i nowatorskie podejście do tematu „Kalafior” :)Trudno tu mówić o przepisie, jest to bardziej nowy pomysł na podanie dobrze znanego nam warzywa.Co ciekawe, bardzo pozytywnie zaskakuje zarówno wyglądem jak i smakiem :)Pomysł (zaczerpnięty stąd) podsunęła mi wierna Czytelniczka LS.Danusiu, dziękuję!Uwaga :)Z 1 główki kalafiora można wykroić 2-3 ładne steki. Są to plastry z samego środka.Resztę kalafiora można zużyć do przygotowania zupy kremu (tego,tego, lub tego), kurczaka z kalafiorem w sosie pomidorowym albo podać jako dodatek do zupy pomidorowej .Składniki: (2-3 porcje)2-3 steki z kalafiora (czyli plastry o grubości około 1,5-2 cm wykrojone ze środka główki)ulubione suszone zioła lub inna przyprawa (np. sos sojowy)sól i pieprzoliwaWykonanie:Steki opłukać wodą i gdy są nadal wilgotne oprószyć z obu stron solą, pieprzem i ulubioną przyprawą. (Uwaga na sól! Radzę używać ją z umiarem. Steki bardzo łatwo przesolić!)Steki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Spryskać/skropić oliwą i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec około 25 minut w temperaturze 190-200 stopni, do czasu aż kalafior będzie ładnie przyrumieniony i miękki.Podawać na gorąco jako osobne danie lub dodatek do dań mięsnych lub rybnych.Uwaga: Myślę, że w sezonie letnim można takie steki przygotować także na grillu (najlepiej ułożone na specjalnych tackach aluminiowych).Smacznego :)