Wykonanie
W pewnym czasopiśmie kulinarnym przeczytałam, że vegeburgery przechodzą już do lamusa, że wszystkim się już przejadły, w ogóle się z tym nie zgadzam , uważam że vegaburgey nigdy się nie znudzą , można je jeść na milion sposobów , zrobić z nich danie główne i podawać z warzywami, a z pozostałej masy zrobić pyszną pastę na kanapki. Dzisiaj proponuje moją ulubioną wersje z
ciecierzycą i
suszonymi pomidorami , dwa składniki kilka przypraw i obiad gotowy...
Składniki:- paczka
ciecierzycy- 4/5
suszonych pomidorów (wedle uznania)- kilka kropel
sosu sojowego- świeżo zmielony
pieprz i
sól- ulubione
przyprawy ja dodaje mieszankę
ziół do dań wegetariańskich lub shoarmePrzygotowanie :Wcześniej namoczoną
ciecierzyce gotujemy do miękkości , następnie blendujemy (ja przepuszczam przez maszynkę do
mielenia mięsa) razem z
suszonymi pomidorami i
przyprawami. Pieczemy w temperaturze 160 C aż się zarumienią , Często piekę je w niższej temperaturze nawet w 100 stopniach są wtedy delikatniejsze , ale mogą być zbyt miękkie , wtedy należy odczekać aż wystygną.Smacznego:):)