ßßß
Danie to zachwyca zarówno egzotycznym smakiem jak i żywymi kolorami!Ryba uduszona w sosie z mleka kokosowego doprawionego czerwoną pastą curry oraz kolendrą jest delikatna i aromatyczna.Rolę kropki nad „i” pełnią krewetki tygrysie :)Sos przygotowany na podstawie przepisu, który dostałam parę lat temu od mojej koleżanki. Justynko, jeszcze raz dziękuję :)Składniki: (4 porcje)2 filety z ryby morskiej (wspaniale nadaje się sola)8-12 dużych krewetek*sól i pieprzsos tajski:1 średnia cebula, drobno posiekana2-3 ząbki czosnku, przeciśnięte1-3 łyżeczki ostrej czerwonej pasty curry (ilość należy dostosować do własnego smaku)500 ml mleka kokosowego4 łyżki posiekanych listków świeżej kolendrysól2 łyżki oliwy*Uwaga: Najsmaczniejsze są świeże krewetki Black Tiger (z wyglądu brzydkie i szare). Ja najczęściej kupuję je zamrożone.Do tego dania można także wykorzystać zamrożone obgotowane krewetki.Wykonanie:Filety z ryby umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, a następnie oprószyć solą i pieprzem. Odstawić.Krewetki, jeśli są zamrożone, rozmrozić i przepłukać zimną wodą. Wyjąć na sitko aby dobrze obciekły.Na dużej patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy, dodać posiekaną cebulę oraz przeciśnięty czosnek i smażyć do czasu aż warzywa zmiękną i staną się szkliste. Dodać czerwoną pastę curry (najlepiej jest robić to etapami, aby nie przesadzić z ostrością!), mleko kokosowe i połowę posiekanej kolendry. Sos dusić na średnim ogniu około 10 minut, do czasu aż zgęstnieje i nabierze ładnego różowo-pomrańczowego koloru. Przyprawić do smaku solą.Do gotowego, gorącego sosu włożyć filety z ryby (w całości lub pokrojone na porcje), krewetki oraz resztę kolendry. Całość gotować około 10 minut do czasu aż ryba będzie gotowa.Uwaga: W przypadku surowych krewetek, przed dodaniem do sosu, można je obsmażyć na gorącej oliwie z dodatkiem czosnku, pieprzu i soli. Jest to szczególnie wskazane gdy krewetki są w skorupkach. Do sosu z rybą najlepiej jest dodawać krewetki już obrane.Smacznego :)