ßßß Cookit - przepis na PIECZONY KRÓLIK

PIECZONY KRÓLIK

nazwa

Wykonanie

Mięso z królika pojawiło się w mojej kuchni stosunkowo niedawno. Pierwszy przepis, na królika duszonego w winie i rozmarynie, podsunęła mi Justi. Od tamtej pory gościł on już na naszym stole kilkukrotnie. Za każdym razem ciesząc się dużym powodzeniem wśród Domowników i Gości.
Teraz nadszedł czas na wypróbowanie kolejnego przepisu. Dostałam go od innej Czytelniczki LS.
To był kolejny sukces :)
Małgosiu, dziękuję!
Polecam Wam zatem przepis na pieczonego królika marynowanego w maślance.
Składniki: (3-4 porcje)
1 tuszka królika podzielona na części
1 litr maślanki
sól i pieprz
3-5 ząbków czosnku
1 łyżka listków świeżego rozmarynu (w oryginalnym przepisie był lubczyk)
2 łyżki oliwy
Wykonanie:
Mięso królika zalać maślanką, przykryć i odstawić do lodówki na całą noc, aby mięso skruszało.
Następnego dnia umyć mięso z maślanki pod bieżącą wodą. Natrzeć oliwą, solą, pieprzem, przeciśniętym czosnkiem i ziołami. Odstawić na 2 godziny.
Piekarnik rozgrzać do 190-200 stopni (termoobieg 170 stopni).
Kawałki królika ułożyć w naczyniu żaroodpornym i wstawić do piekarnika. Piec 75-90 minut, do czasu aż mięso będzie miękkie i ładnie przyrumienione.
Uwaga: Czas pieczenia zależy od wielkości królika oraz rodzaju piekarnika. Królika można także piec w specjalnie do tego przeznaczonym worku/rękawie foliowym, ale wtedy po około godzinie trzeba go wyjąć, aby ładnie się przyrumienił.
Smacznego :)
Źródło:http://lepszysmak.wordpress.com/2013/03/08/pieczony-krolik