Wykonanie

Cały czas się zastanawiam czy są to bardziej „racuszki z jabłkami” czy może „jabłka w cieście”…Abstrahując jednak od nazwy, jest to z pewnością wielce smakowita propozycja na słodkie weekend’owe śniadanie :)Plastry
jabłka obtoczone w cieście z dodatkiem
otrębów owsianych i oprószone
cukrem oraz
cynamonem są nie tylko smaczne, ale także bogate w błonnik.Zapewniają dawkę energii i dobry humor na cały dzień :)Składniki: (około 20 sztuk tj. 3-4 porcje)ciasto:1/2 szklanki
mleka 2%2 czubate łyżki
otrębów owsianych2
jaja (osobno
białka i
żółtka)1/2 szklanki
mąki pszennej (u mnie luksusowa)1/4 szklanki
maślanki lub
jogurtu naturalnegoszczypta
soli2-3 łyżki
margaryny (do smażenia)2 średnie
jabłka (u mnie odmiana Ligol)1 płaska łyżka
cukru pudru + 1/2 łyżeczki
cynamonu – do oprószenia**Uwaga:
Cukier puder można pominąć. Same
jabłka nadają placuszkom subtelnej
słodyczy :)

Wykonanie:
Otręby owsiane wymieszać z podgrzanym
mlekiem i pozostawić do napęcznienia (i przestygnięcia) na około 10 minut.
Białka ubić na sztywno ze szczyptą
soli.
Żółtka wymieszać z
otrębami i
mlekiem, w którym się moczyły. Dodać
mąkę pszenną i maślankę/jogurt. Dokładnie wymieszać/ubić. Na koniec dodać ubitą z
białek pianę i delikatnie wymieszać. (Uwaga: Ciasto powinno
mieć konsystencję gęstej
śmietany. Jeśli jest zbyt gęste dodać odrobinę mleka/wody.)
Jabłka umyć, wytrzeć (nie obierać!) i wydrążyć gniazda nasienne. (Uwaga: Można to zrobić na przykład taką okrągłą łyżeczką jak widać na zdjęciu.) Pokroić na cienkie, 2-3 milimetrowe plastry.

Na patelni o nieprzywierającej powierzchni rozgrzać łyżeczkę
margaryny.
Jabłkowe koła maczać w cieście z obu stron i kłaść na rozgrzany tłuszcz. Patelnię przykryć. Placuszki obrócić na drugą stronę gdy się przyrumienią.Przed podaniem oprószyć
cukrem pudrem wymieszanym z
cynamonem.Smacznego :)