ßßß
Cały czas się zastanawiam czy są to bardziej „racuszki z jabłkami” czy może „jabłka w cieście”…Abstrahując jednak od nazwy, jest to z pewnością wielce smakowita propozycja na słodkie weekend’owe śniadanie :)Plastry jabłka obtoczone w cieście z dodatkiem otrębów owsianych i oprószone cukrem oraz cynamonem są nie tylko smaczne, ale także bogate w błonnik.Zapewniają dawkę energii i dobry humor na cały dzień :)Składniki: (około 20 sztuk tj. 3-4 porcje)ciasto:1/2 szklanki mleka 2%2 czubate łyżki otrębów owsianych2 jaja (osobno białka i żółtka)1/2 szklanki mąki pszennej (u mnie luksusowa)1/4 szklanki maślanki lub jogurtu naturalnegoszczypta soli2-3 łyżki margaryny (do smażenia)2 średnie jabłka (u mnie odmiana Ligol)1 płaska łyżka cukru pudru + 1/2 łyżeczki cynamonu – do oprószenia**Uwaga: Cukier puder można pominąć. Same jabłka nadają placuszkom subtelnej słodyczy :)
Wykonanie:Otręby owsiane wymieszać z podgrzanym mlekiem i pozostawić do napęcznienia (i przestygnięcia) na około 10 minut.Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli.Żółtka wymieszać z otrębami i mlekiem, w którym się moczyły. Dodać mąkę pszenną i maślankę/jogurt. Dokładnie wymieszać/ubić. Na koniec dodać ubitą z białek pianę i delikatnie wymieszać. (Uwaga: Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Jeśli jest zbyt gęste dodać odrobinę mleka/wody.)Jabłka umyć, wytrzeć (nie obierać!) i wydrążyć gniazda nasienne. (Uwaga: Można to zrobić na przykład taką okrągłą łyżeczką jak widać na zdjęciu.) Pokroić na cienkie, 2-3 milimetrowe plastry.
Na patelni o nieprzywierającej powierzchni rozgrzać łyżeczkę margaryny. Jabłkowe koła maczać w cieście z obu stron i kłaść na rozgrzany tłuszcz. Patelnię przykryć. Placuszki obrócić na drugą stronę gdy się przyrumienią.Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem.Smacznego :)