Wykonanie

Jest to stanowczo najlepszy deser tej jesieni!Nasz rodzinny HIT :)Duszone
śliwki (albo jeśli wolicie
jabłka, a nawet świeże
maliny) przykryte lekkim, puszystym kremem z
mascarpone i
jogurtu, a na wierzchu przepyszna, słodka i chrupiąca kruszonka to deser godny najbardziej wymagających Smakoszy!Krem i kruszonka na podstawie przepisu z miesięcznika Kuchnia (09/2008).Gorąco polecam :)

Składniki: (5-6 porcji)1 kg słodkich
śliwek (najlepiej mieszaniec lub Stanley), albo 4-5 słodkich
jabłek (np. Gala)*1/2 łyżeczki
cynamonu(*Uwaga: Deser smakuje również wybornie ze świeżymi
owocami. O tej
porze roku polecam
maliny!)krem: (5-6 porcji)250 g
mascarpone100 g gęstego
jogurtu naturalnego2 łyżki
syropu z agawykruszonka:(Uwaga: Z podanych proporcji wychodzi około 1 szklanka gotowej kruszonki. Można ją jednak przechowywać nawet do 7 dni. Zapewniam Was, że taka ilość przyda się na pewno, bowiem będziecie powracać do tego deseru przynajmniej kilkukrotnie!)25 g schłodzonego
masła25 g
cukru brzozowego25 g
płatków owsianych górskich15 g
mąki pszennej (u mnie luksusowa) (plus ewentualnie 1 łyżka, gdyby kruszonka wyszła bardzo lepiąca)10 g mielonych migdałów/orzechów

Wykonanie:Przygotować kruszonkę.
Masło pokroić w kostkę i wymieszać, rozcierając palcami, z pozostałymi składnikami. Ma powstać coś w rodzaju „żwiru z kamyczkami”. Odstawić do lodówki na minimum 30 minut (ale może być także na całą noc).Przygotować
owoce.
Śliwki umyć, pozbawić pestek i pokroić na kawałki. (Uwaga: Deser można przygotować także z duszonymi
jabłkami. W tym celu obrać
jabłka, wykroić gniazda nasienne i pokroić na kawałki/grubą kostkę. Dalej postępować tak samo jak ze
śliwkami.)Przełożyć
śliwki do rondla, dodać
cynamon oraz 3-4 łyżki
wody. Dusić często mieszając do czasu aż
owoce zmiękną, ale nadal będą widoczne całe ich kawałki. Trwa to około 15 minut. Odstawić aby ostygły.Upiec kruszonkę. Blachę z piekarnika wyścielić papierem do pieczenia i rozsypać na nim warstwę kruszonki. Wstawić do gorącego piekarnika (170 stopni) i piec 10-15 minut, do czasu aż nabierze złocistego koloru. Wyjąć i odstawić do ostygnięcia.****Uwaga: Gdyby kruszonka, w czasie pieczenia, zlepiła się w większe kawałki, pokruszyć ją po wystudzeniu.)**Uwaga: Gotową kruszonkę trzymać w szczelnie przykrytym/zamkniętym pojemniku, w temperaturze pokojowej.

Deser podawać w szklanych pucharkach, kieliszkach lub szklaneczkach. Na dno nałożyć
owoce,
potem warstwę kremu, a całość posypać kruszonką.**** Uwaga: Jeśli chcemy przygotować deser z wyprzedzeniem, można do pucharków nałożyć
owoce oraz krem i tak wstawić do lodówki. Kruszonką posypać tuż przed podaniem. W ten sposób nie utraci ona swojej chrupkości :)Smacznego :)