Wykonanie
„Stary” przepis w nowej, truskawkowej, odsłonie ;)Jest tak pyszny, że stanowczo wart przypomnienia!Gorąco polecam :)Składniki: (5-6 porcji)świeże
truskawkikrem: (5-6 porcji)250 g
mascarpone100 g gęstego
jogurtu naturalnego2 łyżki
syropu z agawykruszonka:(Uwaga: Z podanych proporcji wychodzi około 1 szklanka gotowej kruszonki. Można ją jednak przechowywać nawet do 7 dni. Zapewniam Was, że taka ilość przyda się na pewno, bowiem będziecie powracać do tego deseru przynajmniej kilkukrotnie!)25 g schłodzonego
masła25 g
cukru brzozowego25 g
płatków owsianych górskich15 g
mąki pszennej (u mnie luksusowa) (plus ewentualnie 1 łyżka, gdyby kruszonka wyszła bardzo lepiąca)10 g mielonych migdałów/orzechów
Wykonanie:Przygotować kruszonkę.
Masło pokroić w kostkę i wymieszać, rozcierając palcami, z pozostałymi składnikami. Ma powstać coś w rodzaju „żwiru z kamyczkami”. Odstawić do lodówki na minimum 30 minut (ale może być także na całą noc).Upiec kruszonkę. Blachę z piekarnika wyścielić papierem do pieczenia i rozsypać na nim warstwę kruszonki. Wstawić do gorącego piekarnika (170 stopni) i piec 10-15 minut, do czasu aż nabierze złocistego koloru. Wyjąć i odstawić do ostygnięcia.****Uwaga: Gdyby kruszonka, w czasie pieczenia, zlepiła się w większe kawałki, pokruszyć ją po wystudzeniu.)**Uwaga: Gotową kruszonkę trzymać w szczelnie przykrytym/zamkniętym pojemniku, w temperaturze pokojowej.Przygotować krem.
Mascarpone połączyć z
jogurtem oraz
syropem z agawy i ubić na puszysty krem.Deser podawać na ozdobnych talerzach lub w szklanych pucharkach/kielichach. Na dno nałożyć pokrojone
truskawki,
potem warstwę kremu, a całość posypać kruszonką.****** Uwaga: Jeśli chcemy przygotować deser z wyprzedzeniem, można nałożyć
owoce oraz krem i tak wstawić do lodówki. Kruszonką posypać tuż przed podaniem. W ten sposób nie utraci ona swojej chrupkości :)Smacznego :)
Albo tak…